BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Darbe girişimi ve OHAL sonrası parası borcu olan ne yapsın?

Darbe girişimi sonrası piyasalar alt üst oldu. Peki bu dönemde altın almak, dolar almak güvenli mi? Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent darbe girişimi sonrası ve OHAL kararı ardından vatandaşlara 'bekleyin' uyarısında bulundu.

Abone ol

Önce darbe girişimi ardından da OHAL. Vatandaş günlük hayattaki değişikliklere alışmaya çalışırken, diğer yandan da ekonominin durumdan nasıl etkileneceğini merak ediyor.

Özellikle borcu olanlar endişeli. Parası olanların ise kafası yatırımlar konusunda karışık. 

Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, darbe girişimi ve OHAL kararı sonrası piyasalara ilişkin beklentilerin bugünkü köşesinden yazdı. 

Sefer Levent'in "Parası, borcu olan ne yapsın?" başlıklı yazısından detaylar şöyle:

"Önce bardağın dolu tarafına bakalım. Cuma gecesi büyük bir badire atlattık. Bir düşünün... Bu çağda Türkiye'de darbe yapabileceğini düşünen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başını çektiği kişiler eğer başarılı olsaydı bizi nasıl bir karanlık tablo bekliyordu?

O gece bizzat darbecilerin silahıyla burun buruna gelen bir gazeteci olarak söylüyorum. Silahların gölgesinde yaşamak zorunda kalacağımız karanlık bir dönemden kurtulduk. 

Eğer o kalkışma başarılı olsaydı, bugün ne yatırımdan bahsedebiliyorduk, ne serbest piyasadan, ne Avrupa Birliği’nden ne de ticaretten. Türkiye demokrasi sınavından büyük bir başarıyla çıktı. Bu yüzden kısa vadede sorunlar yaşasak da ekonomi açısından önümüzdeki dönem yaraların sarılması için umut vaat ediyor.

Darbe girişimi atlatıldı peki bugünlerde ‘piyasalar niye bu kadar istikrarsız, dolar ve faiz yükseliyor, borsa düşüyor’ diyebilirsiniz. Piyasalar karışık. Bunu da son derece normal karşılamak gerekiyor. Çünkü ortalık biraz toz duman. Görevden almalar, istifalar, idam söylentileri dolu dizgin sürüyor. Belirsizliğin böylesine had safhada olduğu dönemlerde piyasalarda işlem hacmi düşer. Büyük yatırımcıların önünü görememesi risk algısını arttırır. Alıcı ve satıcı oldukça sığ bir piyasada karşı karşıya gelir. Böyle bir tabloda oluşan fiyatlar da sağlıksızdır. Adına ister küçük yatırımcı, ister vatandaş deyin, piyasa profesyoneli olmayan kişiler verdikleri aceleci kararlarla daima zarar ederler. 

YAPILACAK EN DOĞRU HAREKET BEKLEMEKTİR!

Oysa yapılacak en doğru hareket beklemektir. Piyasa profesyonellerinin bile önünü göremediği bu tür dönemlerde, sizin bir tahminde bulunup yatırımlarınızı doğru yönlendirmeniz şansa kalır.

Ev, arsa, otomobil gibi acil olmayan ihtiyaçları böyle bir dönemde karşılamaya çalışmak büyük risk taşır. Faizlerin yükseliş trendinde olduğu günlerde borçlanmak da gereksiz yere maliyetinizi arttırır.

ALTIN VE DOLAR GÜVENLİ LİMAN MI?

Dünyada ve Türkiye’de özellikle altın ve döviz güvenli liman olarak görülür. Vatandaş kaç lira olduğuna bakmaksızın altın ve döviz alır. Sular durulduğunda fiyatlar geriler, artık çok geçtir. Eğer döviz ve altın ile borcunuz yoksa böylesine bir risk almanın da anlamı yoktur. 

Bakın bu yazıyı yazmadan önce piyasa uzmanlarıyla konuştum. Her birinin beklentisi farklı. Bazısı, suların durulmasıyla doların 3.00 liranın altında kalabileceğini, bazısı da işlerin kötü gitmesiyle 4 TL’ye kadar çıkabileceğini söylüyor.

Sözün özü, şunu söylemeye çalışıyorum. Ortalık yatışıncaya kadar BEKLEYİN.