BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Danıştaya kanlı baskın

Danıştay 2. Dairesine toplantı halindeyken silahlı baskına uğradı. Daire kan gölüne döndü!

Abone ol

Olayın ardından yakalanarak gözaltına alınan saldırganın sorgusunda, Danıştay İkinci Dairesi üyelerini 'türbanlı öğretmene müdürlük yolunu kapatan karar yüzünden hedef aldığını' söylediği belirtiliyor.
 
Yaralıların durumuna ilişkin bilgi veren Hacettepe Hastanesi Genel Direktörü Uğur Erdener, mide ve dalağından yaralanan Başkan Birden'in operasyona alındığını, hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.
 
Erdener, Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ise başına isabet eden kurşun sonucu yaralandığını ve hayati tehlikesinin sürdüğünü belirtti. 

Hayati tehlikesi bulunmayan diğer üç yaralının isimleri ise şöyle:
 






  • Ayla Gönenç





    • Ahmet Çobanoğlu





    • Ayfer Özdemir    
       
      Olayın gelişimi

      Olay bu sabah Danıştay İkinci Dairesi'ndeki heyet görüşmeleri sırasında meydana geldi. Görüşmelerin yapıldığı sırada, silahlı bir saldırgan müzakere salonundaki Danıştay üyelerine ateş açtı.  
      'Allahu Ekber' ve 'Allah'ın gazabı üzerinizde olsun' şeklinde bağırarak dışarı çıkan saldırgan, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
       
      Olayın ardından Danıştay etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

      Saldırgan nasıl davrandı?
       
      Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğu belirlenen ve İstanbul Barosu'na kayıtlı olan avukat Alparslan Aslan, 1977 Bingöl doğumlu. Aslan'ın saldırı planı şöyle işledi: 
       





    • Saldırıdan hemen önce İstanbul plakalı aracını Danıştay binasının 40 metre arkasında bulunan sokağa parketti




    • Danıştay binasındaki X-Ray cihazı kontrolünden avukat kimliğini göstererek geçti




    • Üyelerin bulunduğu ek binaya çıktı




    • Saldırıyı gerçekleştirdi ve tekbir getirerek dışarı çıktı




    • Danıştay'daki güvenlik görevlisi polis tarafından etkisiz hale getirildi




    • Üzerinde 'hayalet tabanca' olarak bilinen ve X-Ray cihazında uyarı sinyali vermediği bilinen Glock marka tabanca bulundu




    • Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

      Dün de başkanın kapısını zorlamış
       
      Aslan Alpaslan'ın dün de aynı saatlerde Danıştay İkinci Daire Başkanlığı'na geldiği ve Başka Birden'in odasının kapısını zorladığı, görevlilerin polise haber vermesi üzerine burayı terkettiği öğrenildi.
       
      Birden'in türbanlı öğretmene müdürlük yolunu kapatan Danıştay ının altında imzası bulunuyordu.  

      Siyasilerin tepkileri
       
      Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin:
      Saldırının neden gerçekleştirildiğine ilişkin bilgileri olmadığını söyleyen Bakan Şahin, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı sorularına 'bilmiyorum' yanıtını verdi.

      Adalet Bakanı Cemil Çiçek:
      Olayın ardından Danıştay'a gelen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, saldırıyı nereden ve kimden gelirse gelsin, nedeni ne olursa olsun nefretle kınadıklarını söyledi.
       
      Çiçek, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın Danıştay'da bulunduğu, gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi. 
       
      Şu anda can kaybı bulunmadığını kaydeden Çiçek, ''olmamasını diliyoruz. Bazı yanlış ve eksik bilgiler veriliyor. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü sürüyor'' dedi.
       
      CHP Adana Milletvekili Ziya Ergök:
      Ergök de olayın bir güvenlik zaafiyeti olduğunu söyledi ve "Danıştay'ın bina sorununun olduğunu daha önce dile getirmiştik. Devlet Bakanı Şahin de konuyla ilgilendiklerini söylemişti. Ne yazık ki bugüne kadar birşey yapılmadı. Bu kadar güvenliksiz bir yüksek mahkeme binası olamaz" diye konuştu.

      CHP Milletvekili Atilla Kart: 
      Atilla Kart ise olayın bir kişisel hınçtan kaynaklanmadığını ve olayın organize şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Kart, "sayın Başbakan ve bir bölüm basın yaptıklarını düşünmelidir" dedi.