BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cüzzam Hindistan'dan çıkmamış

İnsanlığın en eski hastalıklarından biri olan cüzzamın (lepra), sanıldığı gibi Hindistan’da değil Doğu Afrika veya Ortadoğu’da ilk kez ortaya çıktığı tespit edild

Abone ol

Fransız bilimadamları tarafından yürütülen ve sonuçları ABD’de açıklanan bir araştırmada, hastalığın köklerinin Doğu Afrika veya Ortadoğu’da bulunduğu ve sonraki göç dalgalarıyla yayıldığı belirlendi.

Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nde yapılan araştırmada, 5 kıtadaki 21 ülkeden gelen ve hastalığa yol açan “mycobacterium leprae” adlı bakterinin köklerindeki 175 değişik gen tahlil edildi. Sonuçları bugün çıkacak ABD Science dergisinde de yayınlanan araştırma, böylece tarihçilerin cüzzamın Asya’dan özellikle kıta Hindistan’dan yayıldığı görüşünü değiştirecek bulgular ortaya koydu.

Eski yazıtlarda cüzzamın varlığına Çin, Hindistan ve Mısır’da MÖ 600 civarında rastlanıyor. Fransız bilimadamları, son 500 yılda Avrupalı veya Kuzey Afrikalıların, hastalığı Batı Afrika ve Amerika kıtasında, buraların keşfi ve köle ticaretiyle yaydıklarını belirtiyorlar.

Tıbbi araştırmaların geri olduğu 15. ve 16. yüzyıl Avrupasında cüzzam tehlikeli bir hastalık olarak tanıtılıyordu. Romanlara ve sinemaya bu yönüyle yansıdığından günümüzde dahi aynı korkutucu imajını koruyan hastalığa sebep olan “mycobacterium leprae” adındaki bakteri, çoğu yönüyle verem basiline benziyor. Aynı zamanda aside dayanıklı bir yapıya sahip bulunuyor.

Nadir olarak bulaşan, salgınlar halinde görülmeyen bir hastalık olan cüzzamda, hastalığın belirtileri mikroplar vücuda girdikten 3-5 yıl gibi uzun bir zaman sonra görülmeye başlıyor. Belirtileri ve hastalığın seyri ise cinsine göre değişiklikler gösteriyor.

Kaynak: