BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.503,14
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan flaş açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Türkiye krizi, Suriye'deki son gelişmeler ve doğalgazdaki kısıtlama iddiaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

RUSYA ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik ve ticari kriz ile ilgili açıklama yapan İbrahim Kalın, "Rusya ile ilişkilerimize yönelik Cumhurbaşkınımızın açıklamaları oldu. Biz gerilimi yükseltmek istemiyoruz" dedi.

"Diplomatik dilin devreye sokulması büyük önem arz ediyor. Türkiye hava sahası ihlal edilmiş bir ülke olarak net bir duruşa sahip" diyen Kalın, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Rusya'nın DAEŞ hedeflerini vurmasıyla bir sorunu yoktur. Tam aksine Türkiye'de DAEŞ'e karşı mücadele vermektedir. Rusya tarafından DAEŞ hedefe alınarak siviller vurulmaktadır. Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır. Biz Rusya ile gerilimin artmasını istemiyoruz. Türkiye ilkeleri ve prensipleri konusunda net bir duruşa sahiptir. Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava operasyonlarının sadece yüzde 9-10'u kadarı DAEŞ'i vurmuştur."

"DOĞALGAZ AKIŞINDA SIKINTI YOK"

İran'dan gelen doğalgazın kısıtlanması açıklamasına ilişkin İbrahim Kalın, "İran'dan gelen doğalgazda dün gece meydana gelen teknik arızadan dolayı nakilde bir sıkıntı oluşmuş. Bugün aksaklık giderildi. Akışta sıkıntı yok" dedi.

Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

Suriye'nin geleceğinde Esed'in yeri yok. Küresel gündem haline gelen mülteci meselesi Suriye'deki sorunun çözüme kavuşturulmadan bitmesi mümkün değil. Suriyeli muhalifler birlik, beraberlik içinde hareket etmeli. Suriye krizi sona erdirilmeden terör ve mülteci sorunu çözülemez.

"KRİZ YARATMA ÇABASI VAR"

Bizim Irak ile iletişim kurma noktasında herhangi bir sorunumuz yok. Bu Cumhurbaşkanımız düzeyinde olur, Başbakan düzeyinde olur. İhtiyaç duyulduğunda bu temaslar hızlandırılır. Ama şu anda böyle bir kriz havası yaratma çabası var, orada büyük bir krize doğru bu işi sürükleme çabası var. Bunun bir kere altının boş olduğunu ifade edeyim. Birkaç gündür yürütülen temaslarla zaten bu konunun belli bir, doğru bir zemine oturtulduğunu ifade edebilirim.

"KİMİN DAEŞ'TEN PETROL ALDIĞINI AÇIKÇA GÖRÜYORUZ"

Türkiye elinden gelen güvenlik tedbirlerini almaktadır. DAEŞ'e katılan yabancı savaşçıların çoğu Avrupa'dan gelmektedir. DAEŞ'le bağlantılı bin 200 kişi gözaltına alındı. 50 bine yakın güvenlik görevlimiz bütün sınırlarımızı korumak için tedbirleri alıyor. DAEŞ bir propaganda savaşı aracı haline getirilmiş durumda, kimin DAEŞ'ten petrol aldığını açıkça görüyoruz.

"DÜNYANIN TEPKİSİ NEREDE?"

PKK'lı teröristler artık saldırılarını cami yakmaya kadar vardırdı. Dünyanın tepkisi nerede? Dünya kamuoyundan PKK'ya karşı da beklentilerimiz var. Operasyonlar sürüyor. Şehitlerimizi de Allah'tan rahmet diliyorum.

"IRAK'IN EGEMENLİĞİNİ SAVUNUYORUZ"

Türkiye, TSK 2014'ten beri DAEŞ'le mücadele eğitimi veriyor. Irak'ın toprak bütünlüğü ile ilgili hassasiyetimiz son derece nettir. Irak'ın egemenliğini savunuyoruz.