BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çölemerik ne demek Hakkari'nin yeni adının anlamı Kürtçe mi?

Çölemerik ne demek? Hakkari'nin yeni adı Çölemerik olarak değiştirildi. Peki Çölemerik ne demek? Çölemerik Kürtçe mi Türkçe mi? Çölemerik anlamı ve diğer detaylar internethaber.com'da.

Abone ol

HAKKARİ'nin yeni adı Çölemerik oldu. Gelen son dakika haberi sonrası vatandaşlar Çölemerik'in anlamını merak etmeye başladı. Çölemerik'in anlamı sahipsiz yeşillik demek. Aynı zamanda çeşitli kaynaklara göre Çölemerik Hakkari'nin Osmanlı döneminde anılan ismi. Çölemerik Kürtçe bir isim değildir. Hakkari'nin Kürtçe ismi 'Colemerg'dir.

Çölemerik Osmanlı döneminde Hakkari sınırında yer alan beyliklerden birinin de adıdır.

çölemerik nedir ne demek anlamı ne kürtçe mi türkçe mi

Çölemerik Türkiye'nin güneydoğusundaki en uç noktadır. Hakkari yani yeni adıyla Çölemerik Türkiye'nin 'sarp ucu' olarak da anılır.

SOYADI ÇÖLEMERİK OLAN TARİHÇİ ANLATTI

Hakkarili olan kentin tarihiyle ilgili çok sayıda kitap kaleme alan Tarihçi İhsan Çölemerik, Çölemerik nedir sorusuna yanıt verdi. 

İhsan Çölemerik, Hakkari'nin yeni adı olan Çölemerik'le ilgili 3 iddianın ortaya atıldığını kaydederek şunları söyledi:

Birinci iddiaya göre, Çölemerik Kürtçe Göl ve Mera kelimelerinden oluşur. Ancak bu iddia tarihçiler arasında pek kabul görmez.

Bu konuyla ilgili ikinci iddia ise Çöl ve Mera kelimelerinin birleşmesiyle Çölemerik kelimesi ortaya çıkar. Ancak Hakkari dağınık bir coğrafyadır ve Hakkari'de çöl  bulunmaz.

Tarihçiler arasında en çok kabul edilen tanımlama Kürtçe Co (Kanal) ve Merge (Çimenlik) kelimelerinin birleşimi olan kanal ve çimenlik kelimlerinden oluşur. 'Le' ifadesi de bağlaç olarak iki kelimeyi bağlıyor.

ÇÖLEMERİK NEDİR BİR ANDA TT OLDU

Hakkari'nin isminin Çölemerik olarak değiştirilmesi Twitter'da da günün konusu oldu. Hakkari'nin yeni ismi Çölemerik nedir diye merak edenler Twitter'a yorum yağdırdı.