BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,49
ALTIN 2.393,12
HABER /  GÜNCEL

Çokum, radyoculuğa soyundu

H.O.Tercüman Gazetesi'nin yazarı Sevinç Çokum radyo programcılığı yapacağını belirtti. Peki, Çokum'un yapacağı programın içeriği ve ele alacağı konular ne olacak?

Abone ol

Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Sevinç Çokum radyoculuğa soyundu. Çokum, radyolarda genelde ağırlıkta olmayan türde program yapacak. Çokum, hangi konuları programında ele alacağını okurlara bu yazısında sıraladı. Çokum, ayrıca programını yapacağı radyonun ismini ve yayın gününüde okurlara verdi...



TAM not alacak bir radyo dinleyicisi olmamakla beraber radyoyu seviyorum. Ne de olsa eski alışkanlık. Bir zamanlar televizyonların da, başka bir tadı ve etkisi olurdu üzerimde. Daha nitelikli ve daha özeldi. Şimdi bir sürü kanal var ve galiba eski çekiciliğini yitirdi.
İyi bir konu veya dizi olmadıktan sonra haberler dışında televizyonları izleyemiyorum. Hele şu tekrarlar....Yıldırdı artık. Zaten saatlerce, tutku halinde televizyona bağlı kalmanın olumsuz etkileri de artık gündemde. Bizim olmasa bile Batı ülkelerinde konu ediliyor.
Çünkü televizyon sizi dışardaki akışkan hayattan koparıyor. Eve mahkum ediyor çokçası. Dostlarla bile bir araya getirmeyi engelleyerek, komşuluğu ortadan kaldırıyor. Zaman oluyor, insan yüzü görmeği, oturup dertleşmeyi unutuyorsunuz. Ben geceleyin televizyon seyretmek yerine, yazmanın okumanın dışında, elimde küçük radyomla bir bahçede yahut deniz kıyısında yürümeyi, şehrin sulara dökülen ışıklarını seyretmeyi, ne bileyim balıkçıların seslenmelerini işitmeyi kendime daha yakın buluyorum.
Müstesna bir radyo
RADYO dedim ya şimdi FM yayınlarının çoğu sürekli müziğe yer veriyor, eh bu da lazım, ancak öğrenmeden yana değiliz pek. İçlerinde bir tanesi var ki, kültür ağırlıklı programlarla önde gidiyor. FM bandından yayın yapan Radyo Burç... Ayrıcalığını koruyor ne zamandır.
Burç FM'in Genel Yayın Yönetmeni Bünyamin Şen'in gayret ve projeleriyle fikir adamları, üniversite hocaları, yazarlar bir okul oluşturacak nitelikte programlar sunuyor, gerçekleştiriyorlar. Böylece gerek üniversite çağında, gerekse kültür ortamının takipçisi olanlar için bir mektep konumunda bu radyo. Meraklıları internete girerek programların gün ve saatlerini, niteliklerini www.burcfm.com.tr 'den öğrenebilir
Ben de ilk kez kendi kitaplarımı, sanat görüşümü, çalışmalarımı anlattığım dizi programlardan sonra bir süredir Tanzimat'tan Günümüze Türk Hikayesi adı altında bir program yapıyorum.
Bu yapımın bölümlerinde seçtiğim hikayecilerin hayatlarından söz ediyor, hikayelerinden birini seslendiriyor ve onu kendi bakışımla değerlendiriyorum. Şimdiye kadar ele aldığım ilk yirmi isim ve hikayeleri şöyle:
Kimler var?
SAMİ Paşazade Sezai (Pandomima), Ömer Seyfettin (Kaç Yerinden ), Halide Edip Adıvar (Seyit Onbaşı), Refik Halit Karay (Garaz), Memduh Şevket Esendal (Başarılar), Ahmet Hamdi Tanpınar (Acıbadem'deki Köşk), Fahri Celal Göktulga (Eldebir Mustafendi), Samim Kocagöz (Anıların İçinde), Sabahattin Ali (Çaydanlık)... (Burç FM 88.8, Tanzimat'tan Günümüze Türk Hikayesi, her çarşamba, sabah 10.30, akşam tekrarı 18.00 de)
Önümüzdeki günlerde yine çarşamba günleri ilk yirmi kişilik dizinin diğer isimleri Sait Faik, Zeyyat Selimoğlu, Selçuk Baran, Rasim Özdenören, daha sonra da Füruzan, Nursel Duruel, Tomris Uyar, Sevinç Çokum, Mustafa Kutlu, Selim İleri gibi isimler ve örnekleri yer alacak. Hikayemize emek vermiş ve vermekte olan diğer isimlerle program sürecek.
Kültür programları elbette meraklısı olan ve kendisi dünyasına verimli yararlı bir şeyler eklemek isteyenlerin... Sabun köpüğü yayınlarla zaman öldürenlere göre değil...
YAZI:H.O.TERCÜMAN