BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çok sayıda Ezidi Türkiye tarafına ‘geçmek istiyor’

IŞİD’in Şengal saldırısından kaçan yüzlerce Ezidi Şırnak’ın Silopi ilçesine geldi. Habur sınırının Irak Kürt Yönetimi tarafında da çok sayıda Ezidi'nin beklediği, Türkiye'ye IŞİD'den kaçan binlerce kişinin akın edebileceği söyleniyor.

Abone ol

Fotoğraf: IŞİD saldırılarından kaçan yüzlerce Ezidi Erbil'e girerken.


Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Şengal saldırısından kaçan yüzlerce Ezidi Şırnak’ın Silopi ilçesine gelirken, sınırın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafında bulunan çok sayıda kişinin daha Türkiye’ye gelmek istediği bildiriliyor.

Ayrıca sınırlardan kaçak geçişlerin de yaşanabileceği söyleniyor. Cuma günü Suriye sınırından bir grup Şengalli Ezidi’nin Türkiye tarafına kaçak olarak girmişti.

BBC Türkçe’ye konuşan Silopi Belediyesi Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, Silopi’ye yeni insanların gelebilecek olması nedeniyle hazırlık yaptıklarını ancak sayının çok yüksek olması durumunda bunun Silopi’nin üstesinden gelebileceği bir durum olmayacağını, Birleşmiş Milletler’in ve tüm ilgili kurumların konuyla ilgilenmesinin gerekeceğini söylüyor.

Silopi Belediyesi, HDP (Halkların Demokratik Partisi) Şırnak ve Silopi il ve ilçe eş başkanları, HDP’nin bölge milletvekilleri ve Silopi’deki sivil toplum örgütleri Silopi’ye gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için koordinasyon kurulu oluşturmuş durumda.

Aydemir, gelenlerle ilgili bütün çalışmaların bu kurul tarafından yürütüldüğünü söylüyor.

Buna göre yüzlerce kişi AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) evlerine yerleştirilirken bazı kişilerse ilçedeki evlerde konaklıyor.

Aydemir bu kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılandığını, Silopi’deki sivil toplum örgütleri gibi yerel halkın da Şengallilere destek olduğunu söylüyor.

Aydemir Silopi’ye gelmek isteyenlerin sayısının yüksek olduğunu söylüyor: “Çok insan geliyor, binlerce insanın Habur sınır kapısına doğru geldiğini ama bunların pasaportları olmadığı için kapıda beklediğini biliyoruz. Rojava kapısından Cuma günü 30 kişi girdi. Karakol yakaladı. Bu insanlar savaş mağduru.”

Aydemir “Anlatılanlara göre binlerce insanın gelmesi söz konusu. Şimdiye kadar böyle bir akış olmamışsa pasaportları olmadığı için gelmemişlerdir. Yarın öbür gün kaçak yollarla binlerce insan gelebilir” diyor.

Aydemir yeni insanların gelme ihtimali karşısında koordinasyon kurulunun ilçedeki boş ev ve uygun konutları tespit ettiğini belirtiyor ve ekliyor:

“Ama sayı çok artarsa BM’nin ve herkesin konuyla ilgilenmesi gerekir çünkü bu sadece Silopi halkının ya da Silopi’deki sivil toplum örgütlerinin üstesinden gelebileceği bir konu değil.”

Bu arada Aydemir kendilerine henüz hükümetten, Kızılay’dan veya yereldeki resmi yetkililerden ilçeye gelen Ezidiler konusunda herhangi bir yardım yapılmadığını söyledi.

Aydemir ayrıca sosyal medyada yayılan bazı haberleri yalanlayarak doğrudan belediye olarak bir yardım kampanyası başlatmadıklarını söyledi.