BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çocukların yüzde 30’u televizyon başında büyüyor

Araştırmalara göre, Çocukların yüzde 86’sı maça, yüzde 73’ü müzeye/sergiye hiç gitmezken çocukların hemen hemen yarısı sinemaya, tiyatroya h...

Abone ol

Araştırmalara göre, Çocukların yüzde 86’sı maça, yüzde 73’ü müzeye/sergiye hiç gitmezken çocukların hemen hemen yarısı sinemaya, tiyatroya hiç gitmiyor. Günde 3-4 saat TV seyreden çocukların oranı yüzde 30’a yaklaşıyor.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde düzenlenen Çocuk Üniversiteleri’nin sorunlarının konuşulduğu sempozyumda, çocuklar arasında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.
Viyana ve Polonya’dan da Çocuk Üniversitesi Temsilcileri’nin katıldığı sempozyuma, üniversite rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ve çok sayıda akademisyen katıldı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar tarafından yapılan ‘Çocukların Kültürel, Sanatsal ve Bilimsel Etkinliklere Ulaşımı’ araştırmasına göre çocukların yüzde 35’i günde 3- 4 saat televizyon seyrederek vakit geçiriyor.
796 hanede yapılan araştırmada, 6-11 yaş arası toplam bin 51 çocukla yapılan araştırma velilerin yüzde 70’inin çocuklarını spor yapabilecekleri tesislere gönderemediklerini, ailelerin yalnızca yüzde 12’sinin zorunlu harcamalardan sonra para biriktirebildiklerini ortaya koydu.

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlar şöyle:

EVDELER TV SEYREDİYORLAR
Çocukların yüzde 86’sı maça, yüzde 73’ü müzeye/sergiye hiç gitmezken çocukların hemen hemen yarısı sinemaya, tiyatroya hiç gitmiyor. Günde 3-4 saat TV seyreden çocukların oranı yüzde 30’a yaklaşıyor. Çocukların yüzde 12’ye yakını hiç açık alanda oyun oynamıyor.
Ailelerin üçte ikisi çocukların okul saatleri dışında sportif faaliyette bulunabileceği bir tesis olmadığını belirtirken çocuklarını yazdırabilecekleri bir kuruluş olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 24’te kalıyor. Ebeveynlerin yüzde 10’u ise bu konuda hiçbir bilgisinin olmadığını belirtiyor.
Okul dışı saatlerde sanat faaliyetlerine katılan çocukların oranı spor yapanlardan daha az. Araştırmaya katılan hanelerin yüzde 5,5’inde ders dışı saatlerde sanatsal faaliyetlere katılan 6-11 yaş arasında çocuk bulunmuyor.

BİLİME UZAKLAR
Ailelerin 35-36’sı bilim atölyesi, bilim müzesi, bilim fuarı gibi oluşumlardan haberdar. Önemli bir çoğunluk ise bu tür kuruluşları bilmiyor.
Çocuklarının okul dışı faaliyet olarak bilimle uğraşmasına olumlu yaklaşanların tercih ettikleri başlıca alanlar matematik, mimarlık ve tıptı. İkinci grupta edebiyat, eczacılık ve gökbilim ile fizik geliyor. Felsefe ve ekonomi en az tercih edilen alanlar.

ÇOCUĞUM KENDİNE GÜVENSİN
Ailelerin çocuklarında sahip olmasını istedikleri özelliklerin başında kendine güven ve başarı geliyor. Ardından çocuğun saygılı ve ailesine bağlı olması istenilen özellikler olarak gelirken inançlı diyenlerin oranı yüzde 8 azimli ve yardımsever olsun diyenlerin oranı ise yüzde 6 ile daha gerilerde bulunuyor.
(İHA)