BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Çocuklar zorla çıplak aramaya mı maruz kalıyor?

Sezgin Tanrıkulu, Sadullah Ergin'e Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ndeki "Çocukların hastane sevki öncesi, ring aracına bindirilirken zorla çıplak aramaya maruz bırakıldıkları ve dövüldükleri doğru mudur? Doğruysa, bu insanlık dışı uygulamaya son v

Abone ol

Tanrıkulu, Bakan Ergin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istemiyle Tbmm Başkanlığına soru önergesi verdi. İnsan Hakları Derneği (İhd) Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu'ndan Avukat Hürmüz Biçer'in Sincan'daki Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ndeki üç çocuk mahpusu ziyaret ederek hazırladığı rapora dikkat çeken Tanrıkulu, raporda çocuklara yapılan insanlık dışı muamelenin gözler önüne serildiğini ifade etti.

Tanrıkulu, Avukat Biçer'in 17 yaşındaki H.E., K.Ş. ve 16 yaşındaki E.T. ile görüşmesinin ardından "Üç çocuktan ikisi hastane sevki için ring aracına bindirilmeden önce çıplak aramaya maruz kaldıklarını anlattı. Çocuklardan biri Haziran ayında hastane öncesi kamerasız odaya alındıklarını, bir gardiyanın "soyunmalarını' söylediğini, kabul etmediklerinde de odaya 4-5 gardiyanın girdiğini, çocukların kıyafetlerini zorla çıkardığını söyledi. Diğer bir çocuk da hastane sevkine tek başına gittiği bir günde, dört gardiyanın zorla kıyafetlerini çıkarttığını ve çıplak arama yaptıklarını anlattı" diye yazdığını kaydetti.

Biçer'in raporuna göre, çocuk mahpusların kaba dayağa ve ağır hakaretlere maruz kaldıklarını, tuvalete gidebilmenin gardiyanın iznine tabi olduğunu, ortak alana çıkarılan çocukların gün boyu odalarının kilitli kaldığını belirten Tanrıkulu, Pozantı ve Mersin cezaevlerinden sevk edilen çocuklar için, cezaevi yönetimi ve gardiyanların diğer çocuklara "bunlar terörist, bunlarla konuşup etmeyin' dediklerini ifade etti. Bu nedenle Kürtçe türkü söyleyen çocuklara diğer koğuşlardaki çocukların sözlü sataşmasıyla başlayan tartışmanın, çocukların bir araya geldikleri etkinlikte birbirlerini darp etmesiyle sonuçlandığını kaydeden Tanrıkulu Bakan Ergin'den şu soruların yanıtını istedi:

"Çocukların hastane sevki öncesi, ring aracına bindirilirken zorla çıplak aramaya maruz bırakıldıkları ve dövüldükleri doğru mudur? Doğruysa, bu insanlık dışı uygulamaya son verilmesi için talimat verecek misiniz?

Sincan'daki Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'nde çocukların tuvalete girmek için cezaevi personelinden izin istedikleri, gün içinde tuvaletlerin kapalı tutulduğu doğru mudur? Bu uygulamanın gerekçesi nedir ve bu uygulamaya son verilecek midir?

Çocuk mahpuslara yönelik insan hakları ihlallerinin araştırılması ve söz konusu kurumlarda gerekli denetimlerin yapılması için çalışma yürütülmekte midir?

Pozantı'dan sevk edilen çocuklara özel bir muamele yapıldığı ve bu çocukların gerek cezaevi yönetimi, gerekse cezaevi personelinin yönlendirmesiyle diğer tutuklu/hükümlü çocuklar tarafından baskı altına alındığı iddiaları çok sık kamuoyuna yansımaktadır. Bu iddialar dikkate alınmakta mıdır? Alınıyorsa, bunun için herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?"