BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,52
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Çocuk tecavüzleri meclis gündeminde!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa-Salihli'de 14 yaşındaki kız çocuğunun tecavüz ve fuhuşa sürüklenmesi iddiasıyla başlatılan adli soruşturmayla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a soru önergesi yöneltti.

Abone ol

Önergesinde tecavüz ve çocuk istismarının farklı boyutlarına dikkat çeken, medyanın da sorumluluklarına değinen Sakine Öz, Bakanlığın, açılacak davaya müdahil olmasını talep ederek yeni politikalar önerdi, tecavüz ve cinsel istismar vakalarına dair bilgileri Bakanlıktan istedi.

Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün açıklaması şöyle:

"Çocuk Tecavüzünün Üzerine Kararlılıkla Gidelim"

Salihli'de, kız çocuğumuza karşı işlendiği iddia edilen tecavüz ve cinsel istismar suçu için başlatılan yargı sürecinin takipçisiyiz...

Yetkili makamlarla görüşmemiz sürüyor. 14 yaşındaki kızımızı fuhuşa teşvik ve aracılık ettiği, para karşılığında cinsel ilişkiye girdiği iddia edilen 14 kişi gözaltına alınarak Salihli Emniyet Müdürlüğünde sorgulanmış, sorgusu tamamlanan şahıslardan 9’u çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmış, 5 şahıs ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.

"Bakanlık Dava Sürecinde Müdahil Olmalı"

Bakanlığa, ilerleyen süreçte davaya müdahil olma çağrımızı içeren ve bundan sonraki süreçte yapılması gerekenleri özetleyen önergemi verdim. Konuyla yakından ilgilenmeye devam edeceğim.

"Çocuk İstismarı ve Tecavüzüne Ağır Cezalar Gelmeli"

Çocuklarımıza yönelen taciz ve tecavüz, cinsel istismar suçu iddialarını, "fuhuş ve para karşılığı ilişki" gibi sözlerle hafifletmeyi kabul etmiyoruz.
Reşit olmayan çocuklarımızın cinsel ilişkiye sürüklenmesini sadece "para karşılığı ilişki" ve "fuhuş" olarak adlandırmak, olayda sanki sıradan bir "rıza" unsuru varmış gibi göstermek, tecavüzü ve cinsel istismarı, çocuğa şiddeti kalıcı hale getirmekte, soruna kökten çözüm bulmayı zorlaştırmaktadır.

Bu suçun adını korkusuzca koymak gerekir.

Cinsel istisamar ve tecavüz suçunu kapatmamak gerek... Gerek Bakanlığa, gerekse medyaya bu konuda farkıdalık yaratmayı, bir suça dair iddiaları toplumumuza aktarırken yeni bir dil geliştirmeyi soru önergemde yeni bir politika olarak öneriyorum.

"Bakan Ayşenur İslam'a Yeni Önerim Var"

Sosyal devlet, çocuklarımızı ve kadınları her türlü sosyal, ekonomik ve hukuksal korumayla, güvenceli bir yaşamla geleceğe güvenle hazırlamalıdır. Tecavüze uğradığı iddia edilen kızımızın bundan sonraki yaşamını kurabilmek adına gerekli her türlü sosyo-ekonomik yardımın, tıbbi, psikolojik desteğin ve eğitim yardımının sağlanması için Bakanlıktan talepte bulunduk.

Bakan Sayın Ayşenur İslam'a sorduğumuz sorularla yeni bir politika saptanmasına dair çağrıda bulunduk:

Kız çocuklarımızın fuhuş adı altında tecavüz ve istismara sürüklenmesi karşısında, Bakanlığınızın yeni önlemler alacak bir çalışmaya girişmesini önerdik, 2003-2014 yılları arasında, yıllar itibariyle, reşit olmayan çocuklarımızın fuhuş adı altında karşılaştığı cinsel taciz ve tecavüz vakası sayısını sorduk. Bu 11 yıllık dönemde, çocuklara karşı işlenen cinsel taciz ve tecavüz suçları için açılan davaların kaç tanesine Bakanlığın müdahil olduğunu, bu davaların sonucunda verilen mahkumiyet ve beraat karar sayısını öğrenmek istiyoruz.

Sakine Öz, Çocuklar için Sordu

Sakine Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: "11 yıl boyunca, 'fuhuşa teşvik ve fuhuşa aracılık ettiği, para karşılığında cinsel ilişkiye girdiği” suçlamasıyla gözaltına alınan kişi sayısını, bu kişilerin kaçının tutuklu, kaçı tutuksuz yargılandığını öğrenerek, cinsel taciz ve tecavüz suçlarında uygulanacak cezai yaptırıma ilişkin yeni bir yasal çalışmayı birlikte yapmayı öneriyoruz.

Çocuklar için Yeni Bir Medya Dili Geliştirelim

Konunun medya boyutu ayrıca önem taşımaktadır. Bakanlığın cinsel taciz ve tecavüz vakalarını, kimi zaman bir "fuhuş pazarlığı ya da para karşılığı cinsel ilişki" üzerinden aktararak olayı sıradanlaştıran bazı haberler için yeni bir "medya duyarlılık dili" geliştirmesi için ortak çalışma öneriyoruz. Soruna duyarlı dili geliştirmek ve bunu basın yayından başlayarak yaşamımızın her alanına yansıtmak adına, Bakanlığın "soruna duyarlı dil geliştirmek" konusunda yeni bir çalışma başlatmasını önerdik.

Medya organlarında bu dilin kalıcı hale gelmesi adına, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlara duyarlı, gerekli idari yaptırımları olacak ve ortak çalışacağımız bir yasa çalışması yapılmasını önerdik.

Bakan Sayın Ayşenur İslam'dan sorularıma ve çözüm önerilerimize yanıt bekliyorum. Bakanlık ve yargı kurumlarının konu üzerinde dikkatle durması için girişimlerimiz sürecek.