BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çocuk çalıştıran anne baba hapse

Artık sokaklarda çocuklara mendil sattırılamayacak. Bunu yapan anne baba suçlu sayılıp cezaevine konacak. İlk karar da çıktı.

Abone ol

ADANA'da çocukları 10 yaşındaki H.Y.'ye sokaklarda mendil sattırdıkları iddiasıyla haklarında 2'şer ay hapis cezası verilen 30 yaşındaki Yasemin Y. ve eşi 39 yaşındaki Salih Y., karar Yargıtay'da onanınca cezaevine konuldu.

Çiftin cezaevine girmesinin ardından yaşları 3- 16 arasında değişen 10 çocuğuna bakmaya başlayan yakınları, ailenin çocuğa mendil sattırmadığını ileri sürdü.

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'ndeki tanınmış aşiretlerinden birinin kızı olan Yasemin Y.'nin okula gönderdiği çocuklarından H.Y., iddiaya göre belirli günlerde ailesinden habersiz gittiği internet kafenin parasını çıkarabilmek için evinin uzağındaki mahallelerde kağıt mendil satmaya başladı.

2011 yılından itibaren polis tarafından mendil sattığı gerekçesiyle 10 kez yakalanan küçük çocuk, hakkında işlem yapıldıktan sonra ailesine teslim edildi. Ancak polis, küçük çocuğu teslim ederken ifadesine başvurduğu annesi Yasemin Y. ve tarım işçisi babası Salih Y.'ye de işlem yaptı. Daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığı anne ve baba hakkında 'Disiplin yetkisini kötüye kullanma' ve 'Çocuğa kötü davranma' suçlarından 1'er yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

Tutuksuz yargılanmaya başlayan karı-koca, oğullarının kendilerinden habersiz mendil sattığını iddia ederek suçlamaları kabul etmedi. Ancak mahkeme Yasemin Y. ile eşi Salih Y.'yi 2'şer ay hapis cezasına çarptırdı. Ertelenmeyen ceza, paraya da çevrilmedi. Y. çiftinin temyiz ettiği karar Yargıtay tarafından onandı. Bu karar üzerine yakalanan Yasemin Y. ile Salih Y., cezalarını çekmek üzere cezaevine gönderildi.