BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.496,91

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

"çocuklarda obezite” konusunu işleyen diyetisyen gizem tutar, konuyla ilgili çarpıcı noktalara değinirken anne – babaları da uyarıyor: “obeziteye yaklaşımınız çocuğunuzda önemli psikolojik sorunlara yol açabilir” işte diyetisyen gizem tutar’ın yazısından önemli satır başları: 1 ) kırılmasın diye...

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

"Çocuklarda Obezite” konusunu işleyen Diyetisyen Gizem Tutar, konuyla ilgili çarpıcı noktalara değinirken Anne – Babaları da uyarıyor: “Obeziteye yaklaşımınız çocuğunuzda önemli psikolojik sorunlara yol açabilir” İşte Diyetisyen Gizem Tutar’ın yazısından önemli satır başları:

1 ) Kırılmasın diye obeziteyle yüzleşmesini geciktirmeyin !

Çocuklarda obeziteyle mücadelenin başlangıç sürecinin çok önemli olduğunu ifade eden Tutar, ailelerin çocuklarının kırılmaması için çoğu kez önlem almakta geç kaldıklarını belirtiyor. Geciken tedavi sonucunda aşılması çok daha güç obezite vakalarının meydana geldiğini vurgulayan Tutar, “ ‘çocuğum kırılmasın’ denerek tedaviye geç başlayan ebeveynler bir süre sonra çözümü çocuklarını suçlamakta arıyor. Bu tavır da maalesef çocuğun direnç geliştirmesine neden oluyor. Çocuğu obez olan aileler öncelikle bu sorunu onunla konuşarak çocuğun meseleye olan farkındalığını sağlamakla başlamalıdır” diyor.

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

Çocuğunuz gerçekten obez mi?

2 ) İlk yapılması gereken, çocuğun gerçekten kilolu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Kilolu olmayan bir çocuğa verilecek yanlış mesajlar, çocuğun gelecek hayatında kilo almadan korkarak çeşitli yeme bozukluklarına yakalanma riskini arttırabilir. Çocukların kilo değerlendirmeleri sadece sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır. Çocuğun büyüme eğrilerine göre değerlendirilmesi, bel çevresi ölçümleri ve yapılacak diğer ölçümler ile kesin sonuçlara ulaşılır.

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

3 ) Okul çağı çocuklar için daha dikkatli olunmalı

Okul çağı çocuklarında durum daha farklı olacaktır. Çünkü bu yaş çocuklar sadece ailelerinin kontrolü altında değildir. Daha fazla miktarda ve çeşitte besine ulaşma şansı olan okul çağı çocuklarına anlayışla yaklaşmak, durumu çocuğun psikolojisini zedelemeden açıklamak gerekir. Çocuk direnç geliştirirse kontrolü daha da zorlaşır.

Çocuğum obez ne yapmalıyım?

4 ) Ezici disiplin psikolojik sorunlara yol açabilir

Çocuğun yaşı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Oyun dönemi çocukları (7 yaşına kadar) yemek yeme kontrolünü tam olarak gerçekleştiremez. Bu nedenle kontrol edilmelidir. Kontrol mekanizmasının ezici bir disipline dönüşmesi çocuğun psikolojisini bozabileceğinden kaçınılması gereken bir tutumdur. Bu yaştaki çocuklar kilo almak ve vermek konularını tam olarak algılamaz. Şekerli ve yüksek yağlı besinlerine olan erişimini engellemek ve sağlıklı beslenme ile ilgili onunla sohbet etmek bu dönem için en ideal uygulamalardır.