BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  DÜNYA

Çipras ve Merkel'den son dakika anlaşma

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Almanya Başbakanı Merkel telefonda görüştü ve Yunanistan'ın yeni öneri sunması konusunda anlaştı.

Abone ol

Yunanistan'da kemer sıkma referandumundan 'hayır' çıkmasının ardından Başbakan Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü. Çipras, yarın yapılacak olağanüstü AB zirvesinde yeni teklif sunacağını söyledi, Merkel de kabul etti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras referandum sonrası Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de telefonda görüşmüştü.

YUNANİSTAN MALİYE BAKANI'NDAN İSTİFA AÇIKLAMASI

Referandumdan 'hayır' çıkmasına karşın Maliye Bakanı Varoufakis istifa edeceğini açıkladı. Varoufakis kişisel blog sayfasından 'Artık bakan değilim' başlığıyla yaptığı açıklamada, 'Euro Bölgesi maliye bakanlarının bazı tercihlerinden haberdar edildiğini ve maliye bakanları toplantılarındaki mevcudiyetini sonlandırdığını' belirtti. Varoufakis, "Başbakan Çipras bu kararın bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olacağını düşünüyor. Bu nedenle istifa ediyorum" diye yazdı.

Yunan bakan referandum öncesinde 'evet' sonucu çıkması halinde istifa edeceğini söylemişti.

cipras-merkel.jpg 
SAMARAS İSTİFA ETTİ

Referandumdan 'evet' çıkması halinde Tsipras hükümeti istifa edecekti. Ancak tersi oldu. Seçmenden 'evet' oyu kullanmasını isteyen muhalefet lideri ve eski başbakan Antonis Samaras, sandıktan istediği sonuç çıkmayınca Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. “Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var” dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın ‘hayır’ demesinin demokrasi ve sosyal adaletten yana olduklarını gösterdiğini söyledi. “Yarın itibariyle Yunan halkının bize verdiği bu cesur ‘hayır’la borç verenlere bir yardım eli uzatacağız. Ortak bir zemin bulmak için hepsine sesleneceğiz. Bugünün ‘hayır’ı yarının demokrat Avrupa’sına büyük bir ‘evet’tir” diye konuştu.

LİDERLER OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE TOPLANIYOR

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

Tusk referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumunun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

HOLLANDE VE MERKEL LİDERLER ZİRVESİ İSTİYOR

Reuters ilk sonuçların ardından Yunan Başbakan Tsipras’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonla konuştuğunu bildirdi.

Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de telefonda görüştü. İki lider referandum sonucuna saygı duyulması gerektiği konusunda mutabık olduklarını belirtti. Hollande ve Angela Merkel, Pazartesi akşamı bir araya gelerek referandumun sonucunu görüşecek.

AFP’nin bildirdiğine göre, Euro Bölgesi'nin hazine bakanları da Pazartesi günü bir araya gelerek referandum sonucu hakkında istişarede bulunacak.