BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,64
ALTIN 2.393,12
HABER /  DÜNYA

Çin'in istenmeyen adam ilan ettiği lider

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Japon askerler için yaptırılan anıta ziyarete giden Abe'ye tepki gösterdi.

Abone ol

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesinin ardından "Çin'de istenmeyen adam" konumuna geldiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın günlük olağan basın toplantısında konuşan Sözcü Çin, Abe'yi göreve geldiğinden bu yana "Pekin ile ilişkileri kötüye sokacak ve Çin halkının duygularını zedeleyecek eylemlerde bulunmakla" suçladı.

Çin'in karşı çıkmasına rağmen Japon militarizminin sembolü Yasukuni'yi ziyaret eden Abe'nin "büyük yanlış" içerisinde olduğunu savunan sözcü Çin, "Japon lider, son eylemiyle Çin ile ilişkileri geliştirmek istediği ve Çinli liderlerle görüşmek istediği yönündeki söylemlerinin iki yüzlü olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

Bakanlık sözcüsü, Abe'nin Çin ile diyalog kapısını kapattığını, Çin halkı için "İstenmeyen adam" konumuna geldiğini vurgulayarak, "Şimdi yapması gereken, öncelikle hatasını kabul ederek Çin devletinden ve halkından özür dilemektir" diye konuştu.

"Yasukini'dekiler Asya'nın Nazileri"

Japonların savaşlarda kaybettiği kişilerin anısına yaptırdığı Yasukuni Tapınağı'nda savaş suçluları da olduğunu belirten Çin Dışişleri Sözcüsü, "Yasukini Tapınağı'nda yatanlar, Japonya'nın militarist işgalci hareketinin fikir babaları, başlatıcıları ve uygulayıcıları, Uzakdoğu savaş mahkemelerinde hüküm giymiş savaş suçluları, ellerine Çin halkının kanı bulanmış faşistler ve Asya'nın Nazileridir" ifadesini kullandı.

Sözcü Çin, "Japonya'nın militarist, işgalci ve sömürgeci zihniyetini benimseyip, 2. Dünya Savaşı sonrası belirlenen küresel düzeni reddeden böyle bir Japon liderini ne Çin halkı ülkesinde görmek ister ne de Çin liderleri kendisiyle görüşür" dedi.

Pekin'in resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, geçen hafta "Abe'nin Çin'de istenmeyen adam ilan edilmesi ve kara listeye alınarak Çin'i ziyaretinin yasaklanması" çağrısında bulunmuştu. 

Yasukuni Tapınağı, Japonların geçen yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişinin anılması amacıyla yaptırıldı. Bunlar arasında mahkemelerde hüküm giymiş 14 savaş suçlusu da bulunuyor. Japonya'nın militarist geçmişini simgeleyen tapınağı en son ziyaret eden Japonya Başbakanı 2006'da Juniçiro Koizumi olmuştu.

Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı kısımlarını işgal etmişti.