BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çin'den Japonya'ya ada uyarısı

Çin hükümet, bir grup Hong Kong'lu aktivistin tartışmalı adalara doğru yola çıkmasının ardından Japonya'ya "güvenliği tehlikeye atmama" çağrısında bulundu.

Abone ol

Çin hükümeti, bir grup Hong Kong'lu aktivistin tartışmalı adalara doğru yola çıkmasının ardından Japonya'ya "güvenliği tehlikeye atmaması" konusunda uyarıda bulundu.

Kyodo haber ajansı, aktivistlerin Japonya'ya Senkaku, Çin'deyse Diaoyu olarak bilinen adalara bugün ulaşacağını bildirdi.

Aktivistler, botlarının Japon deniz araçları tarafından takip edildiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Doğu Çin Denizi'nde bulunan adalar yüzünden geçtiğimiz aylarda gerilmişti.

Tayvan'ın da üzerinde hak iddia ettiği adalar, Japonya kontrolü altında ve Okinawa ilinin bir parçasını oluşturuyor.

Tokyo Valisi Şintaro İşihara'nın Nisan ayında özel mülk olan adaları satın almak için kamu fonlarını kullanacağını açıklaması, yeni bir tartışmayı başlamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Qin Gang, yaptığı açıklamada Çin'in gelişmeleri "yakından takip ettiğini" söylemişti.

Hong Kong'dan gelen son haberlere göre aktivist grubun bir sözcüsü, balıkçı teknelerinin adalardan 30 deniz mili uzaklıkta olduğunu bildirdi.

AFP haber ajansı, Japon yetkililerin sahildeki güvenlik önlemlerini artırdığını bildirdi.

Bir sahil güvenlik görevlisi, AFP'ye "Bir çatışma çıkmamasına özen göstererek Japon sularına veya adalara girmelerini engellemek için yüksek alarm durumuna geçtik" dedi.

Çin destekçisi aktivistler adalara gitmek için Pazar günü yola çıktı.

Amaçları, adalara Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı sonunda müttefik kuvvetlere teslim olmasının 67'inci yıldönümünde ulaşmak.

Gelen haberlere göre Pekin'deki Japonya Konsolosluğu ve Taypey'deki Japon devlet dairelerinin önünde de protestocular bir araya geldi.

Yaşama alanı olmayan ada parçacıkları, stratejik açıdan önemli konumdaki nakliye rotalarına yakın.

Zengin balıkçılık alanları olan bu rotaların petrol yatakları üzerinde bulunduğu da düşünülüyor.