BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

Çin'de Tiananmen'in yıldönümünde sert önlemler

Demokratik reform talebiyle haftalarca gösteri düzenleyen kişilerden yüzlercesi 4 Haziran 1989'da Pekin sokaklarında öldürülmüştü. Bugün Tiananmen Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alan Çin yönetimi hiçbir anma etkinliğine izin vermiyor.

Abone ol

Çin yönetimi, tam 25 yıl önce katliama sahne olan başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Yabancı gazeteciler Tiananmen'den uzaklaştırılırken, meydandan geçenler de aranıyor.

Ülkede geçtiğimiz haftalarda onlarca aktivist gözaltına alınmıştı. Böylece gözaltına alınan avukatların, gazetecilerin ve eylemcilerin katliam hakkında açıklama yapmaları engellenmişti.

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) Çin'de son haftalarda 66 kişinin gözaltına alındığını, sorgulandığını ya da kaybolduğunu açıkladı.

İnternette 1989'daki protestolar ve katliam ile ilgili arama yapılamadığı, arama motoru Google'a erişimin de kısıtlandığı bildiriliyor.

Çin, 1989'da siyasi reform talebiyle düzenlenen protesto gösterilerini "devrim karşıtı isyan" olarak nitelendiriyor. Bu nedenle 25 yıl önce hayatını kaybedenler için resmi herhangi bir anma düzenlenmiyor.

Hong Kong'da yapılacak anma töreni ve düzenlenecek gösteriye ise binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Tayvan'da da aktivistler, dev bir resim ile dünyaya 4 Haziran 1989'da Tiananmen Meydanı'nda yaşananları hatırlatacak.

Yönetim karşıtı en büyük gösteriydi

Tiananmen Meydanı, 25 yılk önce Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1949'da kurulmasından bu yana ülke tarihinin yönetim karşıtı en büyük gösterisine sahne olmuştu.

Altı hafta süren gösteriye yüz binlerce kişi katılmıştı.

Göstericilere verilecek yanıt konusunda son sözü Çin Komünist Partisi içindeki sertlik yanlıları söylemişti.

Güvenlik güçleri 4 Haziran 1989'da Pekin sokaklarında yüzlerce göstericiyi öldürmüştü.