BIST 10.168
DOLAR 32,29
EURO 35,00
ALTIN 2.462,73
HABER /  GÜNCEL

Çin'de on yılın en büyük ticaret açığı

Şubat ayında tüketim malları fiyatlarındaki artış ve petrol stoklama nedeniyle ithalat patlaması yaşayan Çin ekonomisi son 10 yılın en büyük dış ticaret açığını verdi.

Abone ol

Çin Şubat ayında son on yılın en büyük ticaret açığını verdi.

Açığın büyümesi geçen yılın aynı dönemine nazaran ithalatta görülen büyük artışa bağlanıyor. İthalat resmi rakamlara göre geçen yıla göre yüzde 39,6 artış gösterirken, ihracattaki artış yüzde 18,4 te kalınca dış ticaret açığı 31,5 milyar dolara ulaştı.

Yorumcular büyüyen dış ticaret açığının Çin açısından daha derinde yatan ekonomik sorunlara işaret ediyor olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Çin ekonomisinin lokomotifi ihracat ve onun dayandığı imalat sektörü. Ama küresel ekonomideki yavaşlama devam ediyor.

Bu arada Çin'in, büyümesiyle paralel bir şekilde giderek daha çok ihtiyaç duyduğu bir çok hammaddenin fiyatı da tırmanışta.

Bir çok yorumcu Çin'in bu durum karşısında iç piyasasını canlandırmaya yönelik adımlar atması gerektiğini düşünüyor.

Beklentiler

Çin geçen hafta 2012 için büyüme tahminini 7,5 olarak açıklamıştı. Bu Çin'in 2004'den bu yana açıkladığı en düşük büyüme beklentisi.

Diğer yandan enflasyon beklentisi yüzde 4 olarak açıklandı.

Çin'in son bir kaç yıldır yüzyüze geldiği en büyük sorunlardan biri fiyat artışları çünkü tükettiği yakıt ve diğer ihtiyaç maddelerinin çoğunu dışardan alıyor.

İşte bu yüzden ham petrolün varil başına fiyatının uluslararası piyasalarda 125 dolara yaklaşmasıyla bir çok Çin şirketi fiyatların daha da yükselebileceği endişesiyle yakıt depolamaya başladı.

Hafta sonunda açıklanan dış ticaret rakamlarına göre Çin'in ham petrol alımı günde 5,95 milyon varil ile rekor düzeylere çıkmış durumda. Çin'in bakır ve demir ithalatında da Şubat ayında artış gözleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği bölgesi gibi iki en önemli pazarda yaşanan sorunlar Çin ekonomisinin ihracata dayalı büyümeyi sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Buna karşılık bazı uzmanlar kaygıların sürmesine karşın bazı iyileşme belirtileri de olduğuna ve bütün bir yıla bakıldığında Çin'de dış ticaretin yine fazla vereceğine işaret ediyorlar.

Geçen hafta açıklanan rakamlara göre ABD ekonomisi Şubat ayında 227 bin yeni iş yarattı ve işsizlik oranı son üç yılın en düşük düzeyi olan 8,3 de kaldı.

Avrupa'da ise Yunanistan ikinci kurtarma paketine giden yolda önemli bir adım atarak, geçen hafta dış borçlarını yeniden yapılandırmak üzere bankalar ve diğer alacaklılarıyla bir anlaşmaya vardı.