BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.377,45
HABER /  DÜNYA

Çin'de 4 eşli ve 10 çocuklu aile

Tek çocuk politikasını sıkı bir şekilde sürdüren dünyanınen kalabalık ülkesi Çin'de skandal ortaya çıktı.

Abone ol

Yıllardır uyguladığı tek çocuk politikası ile sürekli dünya gündemine gelen Çin’de, bir Komünist Parti yetkilisinin 4 eşi ve 10 çocuğu olduğu ortaya çıktı. Yaşanan skandalın duyulmasınınn ardından parti yetkilisinin görevi askıya alındı.

Çin medyasında yer alan haberde, ülkenin orta kesimindeki Shanxi eyaletinin başkenti Taiyuan şehrine bağlı, Xizan köyünde yaşayan Ji Junwen (43) isimli parti yetkilisinin 4 eşi ve 10 çocuğu olduğu belirtildi. Xizan köyünde 9 yıl boyunca Komünist Parti Köy Meclis Konseyi’nin başkanlığını yapan Ji’nin, geçen yılki seçimleri kaybettiği ve yeni gelen parti yetkililerin yaptığı rutin evrak bilgi yenileme işlemleri sırasında, bu sıra dışı olayın gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi.

İlk eşi ile resmi nikahı bulunan Ji’nin, diğer eşleri ile nikah yapmadığı, fakat partideki mevki haklarını kötüye kullanarak tüm çocuklarına nüfus belgesi aldığına vurgu yapıldı. Çin’deki kurallara göre evlilik cüzdanı olmayan kişilerin dünyaya getirdiği çocuklara doğum hizmeti ve nüfus belgesi verilmiyor. İlk evliliğini 90’lı yılların başında yapan Ji Junwen’ın, 3 eşi ve 9 çocuğunun nüfus kayıt işlemlerini eski görev yaptığı köydeki adres üzerinden yaptırdığı, 4. eşinin ise kendi işyerindeki bir çalışanı olduğu; onun ve yeni doğan erkek çocuğunun oturum ve nüfus belgesini başka bir adresten aldığı kaydedildi.

Yaşanan skandal ile ilgili soruşturma başlatılırken, Ji’nin partide devam eden mevcut Bölge Halk Meclis üyeliğinin de dondurulduğu ifade edildi.

Çin mikroblog sitelerinde konu ile ilgili yapılan yorumlarda, ülkedeki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma vakalarının gün yüzüne çıkmaya başladığından memnuniyet duyulduğu görülürken, bu tür eylemlerde bulunanların cezalandırılması gerektiği dile getirildi.