BIST 10.104
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL

Çin mersin balığı 'yok oluyor'

140 milyon yıldır varlığını sürdüren Çin mersin balığının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Çin resmi Haber Ajansı Xinhua mersin balıklarının Yangtze Nehri'nde geçen yıl doğal yollardan hiç üremediğini duyurdu.

Abone ol

140 milyon yıldır varlığını sürdüren Çin mersin balığının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

Çin resmi Haber Ajansı Xinhua mersin balıklarının Yangtze Nehri'nde geçen yıl doğal yollardan hiç üremediğini duyurdu.

Araştırmacıların mersin balıklarının kayıtlarını tuttuğu son 32 yılda ilk olarak böyle bir durumun yaşandığı belirtildi.

Çinli araştırmacılar mersin balığı sayısının Yangtze Nehri'ndeki kirlilik ve onlarca baraj inşa edilmesi nedeniyle azaldığını açıkladı.

Çin Su Ürünleri Bilimleri Akademisi'nden uzmanlar, Yangtze Nehri'nden denize doğru yüzen hiç ufak mersin balığıyla karşılaşmadıklarını belirtti.

Xinhua'ya bilgi veren bir uzman 1980'li yıllarda nehirde en az birkaç bin mersin balığı olduğunu ve şu anda sadece 100 balığın kaldığının tahmin edildiğini söyledi.

Sözonusu uzman "Doğal üreme olmadan balık nüfusu kendisini yenileyemez. Koruma tedbirleri alınmazsa, mersin balıkları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır" dedi.

Kirlilik ve barajlar

Çin son yıllarda elektrik üretimini arttırmak için 6.300 kilometre uzunluğundaki Yangtze Nehri'nde birçok baraj inşa etti.

Baraj inşaatları çevreye verdiği zarar ve köylülerin tahliye edilmesi nedeniyle eleştirilmişti.

Doğal Hayatı Koruma Fonu (WWF) azalan balık stokları nedeniyle sadece Yangtze Nehri'nde yaşayan iki yunus türünden biri olan Baiji Yunusu'nun 2006'ta soyunun tükendiğini açıklamıştı.


Diğer tür yüzgeçsiz yunusun ise aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle risk altında olduğu belirtiliyor. Yangtze Nehri'nin 1.8 milyon kilometre kareyi bulan tabanında sadece 1,200 ila 1800 yüzgeçsiz yunus kaldığı tahmin ediliyor.