BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.410,27
HABER /  DÜNYA

Çin ile Tayvan arasında bir ilk yaşandı

Çin ve Tayvan, iç savaşın sona ermesinden bu yana geçen 65 yıllık sürede ilk kez üst düzey görüşmeler yapmaya başladı.

Abone ol

Ülkenin doğusundaki Ciangsu eyaletinin başkenti Nancing'de yapılan görüşmelere Tayvan'ı temsilen Anakara ile İlişkiler İdaresi Başkanı Vang Yüçı ve Çin'i temsilen ise Tayvan İşleri İdaresi Başkanı Cang Cıcün katılıyor.

Görüşmeler, Tayvan'ın Çin'den ayrıldığı sene olan 1949'dan bu yana yapılan ilk siyasi müzakere olması nedeniyle tarihi bir önem taşıyor.

Toplantılarda tarafların ilgili dairelerinin düzenli iletişim kanallarını açık tutmak üzere mutabık kaldığı ve 1992'de taraflar arasında yapılan konsensus temelinde karşılıklı siyasi güvenin derinleşmesi gerektiği ifade edildi.

Çin adına toplantılara katılan Cang, bu görüşmelerin taraflar arasındaki değişim, anlayış ve karşılıklı güveni artıracağını ve Çin-Tayvan ilişkilerinde sorunların daha iyi ele alınacağına katkısının olacına inandığını söyledi.

Tayvan tarafından Vang da kurulması öngörülen mekanizmayı anlatırken, tarafların ilgili departmanlarının özel bir hat kullanmak yerine, yetkililerin birbirilerini cep telefonlarından arayarak konuşması gerektiğini belirtti.

Ayrıca görüşmelerde Tayvan temsilcisi Vang'ın, Cang'ı Tayvan'a davet ettiği ve Cang'ın da daveti kabul ettiği kaydedildi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mao Zıdong'a karşı Çin'deki iç savaştan mağlubiyetle ayrılan dönemin Halk Partisi Başkanı Çan Kayşek, Tayvan'a kaçarak burada Çin Cumhuriyeti'ni kurmuştu.

Çin ve Tayvan yıllardır Çin'i kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve karşılıklı egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Nancing kentinde 14 Şubat'a kadar sürecek olan görüşmelerde Çin'in Tayvan'a entegre sürecine odaklanması ve Tayvan'ın ise ekonomi ve güvenlik konularında yarar sağlama ekseninde tavır takınması bekleniyor.