BIST 9.999
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.439,32
HABER /  DÜNYA

Çin dev uçak gemisini çıkardı Japonya harekete geçti

Japonya, Çin'in Pasifik'e hareket eden ilk uçak gemisini "dikkatle" gözlemlemeyi sürdüreceğini duyurdu.

Abone ol

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (ÇHKO) ait ilk uçak gemisi, Pasifik'in batısına hareket etti.

Kyodo ajansının haberine göre, Japon Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin, Pasifik'in batısına seyreden Çin'e ait Liaoning adlı uçak gemisini dikkatle gözlemlemeye devam edeceğini açıkladı.

Suga, Liaoning'in, Miyako Adası'nın yaklaşık 110 kilometre kuzeydoğusunda Doğu Çin Denizi'nde olduğunun belirlendiğini, Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin ilk kez Çin'e ait bir uçak gemisinin Pasifik Okyanusu'na doğru ilerlediğini doğruladığını vurguladı.

Çin Savunma Bakanlığı da Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (ÇHKO) ait bir donanma filosuna öncülük eden Liaoning'in, Pasifik'in batısına hareket ettiğini ve açık denizde görev yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

FİLOYA LİDERLİK EDİYOR

Liaoning, fırkateyn ve destroyerlerden oluşan bir filoya liderlik ediyor. Açık denizde ilk askeri tatbikatını yapacak Liaoning, J-15 jetlerini ve helikopterlerini taşıyor.

ABD'nin nisan ayında yayımladığı Çin'in askeri ve güvenlik konularına ilişkin gelişmeleri ele alan yıllık rapora göre, Doğu Denizi Donanması'nda Pekin yönetimine ait 18 denizaltı ve 80'den fazla çeşitli özelliklerde savaş gemisi bulunuyor.

Raporda, Güney Denizi donanmasında da Çin'e ait altısı nükleer yakıtlı olmak üzere 26 denizaltı ve 90'dan fazla çeşitli özeliklerde donanma gemisi, Kuzey Denizi donanmasında da bir uçak gemisi, üçü nükleer yakıtlı olmak üzere 20'den fazla farklı görev kabiliyetine sahip denizaltı ve 70'ten fazla donanma gemisi olduğu belirtiliyor.

ABD İLE GERGİNLİK YAŞIYOR

Pekin yönetimi, Batı Pasifik, Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'nde yaptığı tatbikatlarla bölge ülkeleriyle ve ABD ile sık sık gerginlik yaşıyor.

Çin, ilk uçak gemisi Liaoning'i Eylül 2012'de orduya teslim etmişti. Eski adı Varyag olan "Liaoning" isimli geminin platformu, Ukrayna'dan alınmıştı. Liaoning uçak gemisi, 304,5 metre uzunluğunda ve 37 metre genişliğinde.

YERLİ UÇAK GEMİSİ 2020'DE TAMAMLANIYOR

Pekin yönetimi, ülkenin tamamen yerli üretim ilk uçak gemisinin inşasına geçen yıl başlamış ve gemiyi 2020 yılında tamamlayacağını açıklamıştı.