BIST 10.698
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.425,80
HABER /  GÜNCEL

Çin: Bo'nun eşi cinayetle suçlandı

Çin'de gözden siyasi lider Bo Xilai'nın eşi Gu bir İngiliz işadamının öldürülmesi olayıyla ilgili olarak resmen suçlandı.

Abone ol

Çin'de bir dönem yönetimin güçlü isimlerinden biri olarak görülen Komünist Parti'nin üst düzey yetkililerinden Xilai'ın eşi Gu Kailai hakkında cinayet suçlamasıyla dava açıldı.

Devlet haber ajansı Xinhua, fazla ayrıntıya girmeksizin Gu Kailai ile birlikte Bo'nun evinde çalışan Zhang Xiaojun'un da "kısa bir süre önce mahkemede yargılandığını" bildirdi.

Gu Kailai, cinayete kurban gittiğinde kuşkulanılan İngiliz iş adamı Neil Heywood'un ölümüyle ilgili olarak suçlamaların odağında yer alıyordu.

Heywood 15 Kasım 2011'de Chongqing'deki bir otel odasında ölü bulunmuştu.

Yerel yetkililer önce Heywood'un aşırı alkol alarak öldüğünü açıklamış; ancak Nisan ayında, hükümet, ölüm olayıyla ilgili olarak Bo'nun eşinin soruşturma altına alındığını duyurmuştu.

Gu Kailai ile Zhang Xiaojun'un, İngiliz iş adamını zehirlemekle suçlandığı belirtildi.

Çin'in güneybatısındaki hızla gelişen Chongqing kentinde Komünist Parti başkanı olan Bo Xilai, Mart ayında görevden uzaklaştırılmıştı. Bo, Komünist Parti disiplinine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle soruşturma altına alınmıştı.

Bo'nun gözden düşüşünü, İngiliz vatandaşı Neil Heywood'un ölümüyle ilgili soruşturmada Bo ile anlaşmazlık yaşayan Emniyet Müdürü Wang Lijun'un ABD konsolosluğuna gidip sığınma talebinde bulunması tetiklemişti.