BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.428,09
HABER /  DÜNYA

Çin askeri boş konuşmayacak

Çin’de yolsuzlukların üzerine gitme sözü veren Xi Jinping, komutanlara alkollü ziyafet vermelerini yasakladı.

Abone ol

Devlet medyasına göre, yasaklar alkolle sınırlı değil. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) üst düzey komutanları, iş gezisine çıktıklarında pahalı otellerde kalamayacak, yurt dışı ziyaretlerinin, denetleme turlarının, toplantıların ve raporların sayısı ve uzunluğu kısaltılacak.

Yasaklar arasında ayrıca konuşmacıların toplantı sırasında boş konuşulmaması da var. Söz konusu yasakların Cuma günü Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) ve ordunun yeni lideri Xi başkanlığındaki yapılan oturumda alındığı kaydedildi.

Resepsiyonlarda da artık hoş afişler, kırmızı halılar, çiçekler, şeref muhafızları, performanslar yada hediyelik eşyalar yer almayacak.

Askeri komisyon üyelerinin ayrıca eşlerine, çocuklarına ve astlarına karşı disiplinli olmaları ve bunların rüşvet alamadıklarından emin olmaları istendi.

Yasaklar, sirenlerle donatılmış araçların resmi ziyaretler sırasında kullanımlarının, kamu rahatsızlıklarını önlemek için "sıkı biçimde kontrol" edilmesini de içeriyor.

Söz konusu yasakların, Çin Komünist Partisi’nin, rüşvet, yolsuzluklar ve görevlerini kötüye kullanarak dev servetler edinen üyelerinden dolayı kaybettiği güç ve kredisini geri alma girişimleri olarak da değerlendiriliyor.

Çin, 1990’ların sonlarında da orduda artan yolsuzlukların üzerine gitmeyi yoğunlaştırmış, ÇHKO üyelerinin iş yapmasına yasak getirmişti. Ancak, şeffaflık, kontrol ve dengeler ile ahlaki çürüme eksikliği nedeniyle son yıllarda tekrar nüksetmişti.

Hong Kong medyasına göre, ÇKP’nin, ülkeyi 1949’den beri yönetmeye başlamasından sonra en büyük askeri yolsuzluk skandalına karışan ordudaki üst düzey yetkili Korgeneral Gu Junshan, bu yılın başında görevden alınmıştı. Bu konuyla ilgili detaylar ise resmen açıklanmamıştı.

Çin’de rüşvet ve yolsuzluklar çok tehlikeli bir seviyeye çıktı. Nitekim Çinli liderler de yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidileceği mesajını vermiş, aksi takdirde bunun partinin ve devletin sonunu getirebileceği uyarısında bulunmuştu.