BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  GÜNCEL

'Cihat Jane' 10 yıl hapse mahkum oldu

Karikatürleriyle Müslümanları derin şekilde rencide eden İsveçli çizer Lars Vilks'i öldürme planına dahil olan ve kendisini 'Cihat Jane' adıyla tanıtan Amerikalı Colleen LaRose, 10 yıl hapse mahkum edildi.

Abone ol

Karikatürleriyle Müslümanları derin şekilde rencide eden İsveçli çizer Lars Vilks'i öldürme planına dahil olan ve kendisini 'Cihat Jane' adıyla tanıtan Amerikalı Colleen LaRose, 10 yıl hapse mahkum edildi.

50 yaşındaki LaRose, 2011 yılında Lars Vilks'i öldürmeyi planladığını ve başkanlarını da plana dahil ettiğini itiraf etmişti.

Ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanan Colleen LaRose, yaptıklarını soruşturma yetkililerine itiraf ettiği için, cezası azaltıldı.

LaRose mahkemede, "Artık cihad hareketinde yer almak istemiyorum." dedi.

İsveçli çizer Lars Vilks, Muhammed Peygamber'i aşağılayıcı nitelikte çizdiği karikatür ardından çeşitli tehditlere hedef olmuştu. Irak'taki İslamcı militanlar Vilks'in başına 100 bin dolar ödül koymuştu. Bununla birlikte İsveçli çizer, herhangi bir saldırıya uğramadı.

Colleen LaRose, yabancı bir ülkede cinayet planlamak, teröristlere maddi destek sağlamak ve asılsız ifade vermekten suçlu bulundu.

Savcılık makamı, LaRose'un tutuklanmasından sonra, yetkililere yaptıklarını itiraf etmesine rağmen, hala tehlikeli bir şahıs olduğunu ve uzun süre hapiste tutulması gerektiğini savundu.

Bugün FBI tarafından yayımlanan açıklamada, Larose ve beraberindeki tertipçilerin, Güney Asya ve Avrupa'da şiddet eylemleri düzenlemek üzere internetten çeşitli erkekleri ve ayrıca, cihat operasyonuna destek olmak üzere Avrupa'ya gidebilen ve Avrupa'da seyahat edebilecek pasaportlara sahip kadınları işe aldıkları kaydedildi.

Dört yıldır hapiste bulunan LaRose'un avukatı Mark Wilson, Pennsylvanialı müvekkilinin, "sonunda İslamiyetin barışçı öğretilerini anladığını ve bir daha asla şiddet içeren bir cihat hareketine dahil olmayacağını" bildirdi.

Mahkeme kararından önce BBC'ye açıklama yapan İsveçli çizer Vilks de, LaRose'un artık serbest bırakılabileceğini kaydetti. Lars Vilks, "Artık herşey ortada. Tehlikeli olacak herhangi birşey yapabileceğini düşünmüyorum. Bence, LaRose'u parmaklık arkasında tutmak hiçbir yarar getirmeyecek." dedi.

Ancak savcılık, diğer şahıslara caydırıcı olması açısından ağır hapis cezasına ihtiyaç olduğunu savundu.

İsveçli çizeri hedef alan suikast planının diğer tertipçileri oldukları belirtilen Jamie Paulin Ramirez ve Muhammed Hasan Halid'in mahkumiyetleri de, bu hafta içinde belli olacak.