BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,32
HABER /  EKONOMİ

Çiftçi isyan etti 'Stokçu değil depocuyuz'

Soğan, patates stokçuluğu derken çiftçiler bu duruma isyan etti. Açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı 'Stokçu değil depocuyuz' diyerek ürünlerin her gıda ürünü gibi depolara konulduğunu kışa hazırlık yapıldığını söyledi.

Abone ol

NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Türkiye’de patates üretiminin yüzde 17’sini Niğde’nin karşıladığını belirterek, son günlerde soğan ve patates depolarına yapılan baskınları değerlendirdi.

Basın toplantısı yapan Kenar "Bölgemizde patates depolanması gayet doğaldır. Bunu stokçuluk değil, depoculuk olarak ifade etmek istiyoruz. Stokçu olarak görülmek çiftçilerimizi ve bizi rahatsız etmektedir" dedi.

Patatesin üretim aşamaları hakkında da bilgi veren Kenar şöyle konuştu: "İlimizde patates üretimi çoğunlukla Misli ve Melendiz ovalarında yapılmaktadır. Nisan ve mayıs ayı gibi üretime başlanır. Eylül ekim ayı gibi hasadı yapılır. İlimiz genelinde bu yıl 220 bin dekar alanda yaklaşık 800 - 850 bin ton üretim gerçekleşmiştir.

250 BİN TON SATILDI
Bu üretimin 250 bin tona yakını hasat zamanı 0,70 TL ve 1,00 TL arasında kilogram fiyatından tarladan direkt olarak satılmıştır. Kalan 550 bin ton üretimin 100 bin tonu da gerek tohumluk gerekse hayvan yemi olarak kullanıldığından dolayı kasım ayı itibari ile depolarımızda yaklaşık 400 ila 450 bin ton patates satışa hazır haldedir."

STOK DEĞİL NORMAL HAZIRLIK
Üretilen patatesin gelecek yıl mayıs ayına kadar satılması için depolara konulacağını belirten Kenar sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlimizde depodan kışlık patates satışları 2019 Mayıs ayına kadar devam edeceğinden, önceki yıllara göre kasım ayı için normal bir stoktur. Gerek maliyetlerdeki artış gerekse çiftçilerimizin önceki dönemlerde fiyat istikrarsızlıklarından dolayı 2018 yılı üretimde kısmen azalma olduğu bilinmektedir.

PATATESLER SATIYORUZ
Bir aya yakındır; gerek görsel ve yazılı basında gerekse sosyal medyada yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İlimizde Maliye Bakanlığı tarafından patates depolarımızda ürün tespiti yapıldığı, bu tespitlerin gerek Tarım Müdürlüğü gerekse odamız tarafından zaman zaman yapıldığı bilinmektedir. Ancak depodaki patates tespitlerinin sanki stokçuluk yapılmışçasına basına yansıması ve bir algı operasyonu oluşturmaya çalışılması çiftçilerimizi ve bizleri üzmektedir. İlimiz patates üretimi için son on yıla bakıldığında gerek üretimde gerekse depolanan kışlık patateslerimizde afaki bir farklılık gözükmemektedir. Şuan için çiftçilerimiz depolarından kışlık patatesi cinsine ve kalitesine göre ortalama 1,50 TL olarak satmaktadır."

Öte yandan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye’de tarımsal hasadın ortalama 2 ayda yapıldığını belirtti. Çandır, “Hasatla birlikte önümüzde iki seçenek vardır. Ya hasadı doğrudan tüketeceğiz ve sonraki aylarda ithalat yapacağız. Ya da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uygun ve yasal koşullarda saklayıp, stoklayıp malların zaman faydasını artıracağız" dedi.

Çandır "Çünkü malların zaman faydasını artırdığınızda, oluşturduğunuz katma değer de artar. Katma değeri en fazla artıran yöntem, mesela lisanslı depoculuktur. Yine meyvelerimizin pek çoğu soğuk hava depolarında, hububat ve benzeri ürünlerimiz depolarda stoklanır ki yıl boyu tüketebilelim” diye konuştu.

BÖYLE GİDERSE TARIM BİTER
Stoklama faaliyetinin manipülasyon ya da rant aracı olarak kullanılması halinde mutlaka cezalandırılması gerektiğini kaydeden Çandır, “Stoklama faaliyeti, karaborsacılığa giriyorsa o bir suçtur ve cezası sonuna kadar verilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken hayati konu; suç işleyenle yasalara uygun olarak emeği, alın teri ve namusuyla çalışanları kesin ifadelerle ayrı tutabilmektir. Mallarını her depolayanı karaborsacı ilan edersek tarımı tamamen bitiririz. Sorun baskınlarla çözülemeyecek kadar derindir. Tarımda hastalıklarla mücadele, planlama, üretim ve ticaretin yeniden ele alınması gerekmektedir” dedi.