BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.404,09
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li muhaliflerin noterli imza taktiği

Genel Merkez, PM toplantısını 9 Temmuz'a erteleyince muhalifler de notere imza vermeyi durdurdu.

Abone ol

Kurultay seslerinin yükseldiği CHP'de, yönetimin "İmza sayısı 300'de kaldı" açıklamasının muhalefetin taktiği olduğu belirlendi.

Genel Merkez, PM toplantısını 9 Temmuz'a erteleyince muhalifler de notere imza vermeyi durdurdu.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan CHPmilletvekilleri MehmetHaberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemesini protesto amacıylamilletvekili yemini etmeyen CHP'de kurultay taktikleri de sürüyor. Genel başkan yardımcıları, muhalefetin imza sayısının 300'de kaldığını açıklıyor. Çünkümuhalefet ilginç bir taktik uyguluyor.

300 civarındaki delege, notere giderek imza verdi. İmzaların bir kopyası delegede kalırken, diğer nüsha noter tarafından otomatikman Genel Merkez'e gönderiliyor.Muhalefet yaklaşık 300 rakamdan sonra delegelere "notere gitmeyin" uyarısı yaptı. İkinci grubun notere gidişi, 4 Temmuz'da yapılacağı duyurulan PartiMeclisi'ne (PM) göre planlanmıştı.

PARTİ MECLİS'İ ERTELENDİ

AncakGenelMerkez, 4 Temmuz'da yapılması öngörülen PM'yi 9 Temmuz'a erteledi. GenelMerkez, yemin krizini ve CHP lideriKemalKılıçdaroğlu'nun Atina gezisini resmi gerekçe olarak gösterdi. Ancak parti yönetiminin, muhaliflerin imza toplayıp toplamayacaklarını da görmek istediği belirtiliyor. Tüzük gereği ilk imzanın alındığı tarihten itibaren imzaların 15 gün içinde toplanması gerekiyor. İmza için son tarih 6 Temmuz. Bu nedenlemuhalifler son gün ve hemen öncesinde notere toplu olarak gidecek. 9 Temmuz'a ertelenen PMöncesi, kurultay toplanması konusu da netleşmiş olacak.Muhaliflerin imza toplaması durumunda PM'nin kurultay kararını da değerlendirmesi bekleniyor.

"TABAN HAREKETİ"

Muhalif il başkanları ise, "taban hareketi" adı ile Parti Meclisi (PM) seçimli kurultay ve tüzük kurultayı çağrısı yapmaya hazırlanıyor. "Taban hareketi" adı ile yürütülen çalışmalar eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav'a yakınlığı ile bilinen Yıldızlı, Genel Merkez baskısı gerekçesiyle görevinden istifa etmişti. "Taban hareketi"nin ilginç yanı ise, CHP'de Deniz Baykal'ın genel başkanlıktan ayrılması sürecindeKılıçdaroğlu'na destek veren il başkanları tarafından organize ediliyor olması.

Genel Başkanımıza çağrı yapıyoruz: PM değişmeli

Bugün'ün haberine göre, "Taban hareketi" çalışmasını yürüten Ali Yıldızlı, "Genel başkanımızla ilgili talebimiz yok. Genel başkanın etrafındaki Parti Meclisi yapısını değiştirmek istiyoruz. PM'nin yenilenmesini istiyoruz. Taban hareketi içindeki 77 eski il başkanı 22 Mayıs'ta Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığını desteklemiştik. Yeniden bir araya geldik süreci görüştük. Grup oluşturduk. PM'nin değişmesi gerektiğine karar verdik. Genel başkanımıza çağrı yapıyoruz" dedi. Yıldızlı, tüzük değişikliği taleplerini ise, "yöneticilerin ve milletvekillerinin görev süresinin üç dönemle sınırlandırılması" ve "milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi" şeklinde sıraladı.

7 ŞEHİRDEN DAHA DESTEK VAR

Genel Merkez'den ise, Adana, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Kilis il başkanları imzası ile Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Partimiz seçimlerde yüzde 26 oy almıştır. Bu, hedeflediğimiz bir oran değildir. Ancak, 2007'de yüzde 20.8 olan oy oranımız, yüzde 26 olmuştur. 1991'den bu yana aldığımız en yüksek oydur" denildi.

Açıklamada, CHP'ye oy vermeyen seçmenlerin Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP'ye sıcak bakmaya başladığı, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye dinamizm kazandırdığı belirtilirken, "Hantal bir yapıdan her yere giren, sıkmadık el bırakmayan bir yapıya dönüşmüştür. Sorgulanması gereken de ülkemizde, bu kadar olumsuzluğa karşın AKP'nin aldığı yüzde 50 oydur" denildi. Geçtiğimiz hafta da İstanbul ve İzmir il teşkilatları basın toplantısı düzenleyerek Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapmıştı.