BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.410,45
HABER /  DÜNYA

CHP’Lİ HAMZAÇEBİ’DEN SAYIŞTAY AÇIKLAMASI

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti’nin Sayıştay ile ilgili verdiği yeni kanun teklifini eleştirerek, “Bu, kamu mali yönetimine d...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti’nin Sayıştay ile ilgili verdiği yeni kanun teklifini eleştirerek, “Bu, kamu mali yönetimine darbedir. Bu yasa teklifi ile Adalet ve Kalkınma Partisi denetim istemediğini açıkça göstermektedir” dedi.
Hamzaçebi, bir grup CHP’li vekil ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Hükümetin Sayıştay ile ilgili verdiği yeni kanun teklifini eleştiren Hamzaçebi, verilen teklif ile Sayıştay’ın görevlerinin budandığını savundu. Hamzaçebi, "Bu yasa teklifi ile Adalet ve Kalkınma Partisi denetim istemediğini açıkça göstermektedir. Bu kamu mali yönetimine darbedir. Bütün demokrasilerde bütçe hakkı milletindir. Yapılan bütçe hakkının içinin boşaltılmasıdır. Hükümet denetim istemiyor. Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlüklere ilişkin raporların TBMM’ye gönderilmesini istemiyor” diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu’nda 2011 Kesin Hesap Kanunu’nun Sayıştay’ın raporları gelmeden görüşüldüğünü anımsatan Hamzaçebi, “Hükümet baskı yaparak raporların Meclis’e gönderilmesini engellemiştir” dedi. Raporların gelmesinden TBMM Başkanı’nın sorumlu olduğunu ifade eden Hamzaçebi, “Meclis Başkanı ‘gerekçeli kararını yayınlanması bekleyelim” dedi.
Cuma günü Meclis Başkanlığı’na bu konuda yazılı talepte bulunduklarını kaydeden Hamzaçebi, “Sayın Meclis Başkanı’ndan bu 132 raporun Meclis’e intikal ettirilmesi görevini yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Yeni teklifin Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini bildiren Hamzaçebi, “Bu tam anlamıyla darbedir, AKP bir darbeyi gerçekleştirmek üzeredir. Bu darbeyi engellemek sadece CHP’nin değil bütün milletin görevidir. Bu teklif sıradan teklif değildir, milletin bütçe hakkını elinden almaya hükümetin yolsuzlarını örtmeye yöneliktir. Sayıştay’ın raporlarını TBMM’ye gönderilmesini hiçbir kuvvet engelleyemez. 12 Eylül darbesini yapanlar bile hesaplarının Sayıştay’ın tarafından incelenmesine engel olmadılar. Sayıştay’ın bağımsızlığı ve tarafsızlığı yok edilmektedir. 8 üyenin TBMM tarafından seçilmek istenmesi raporlara müdahale edilmesi demektir. Sayıştay denetçisinin bağımsızlığı yok edilmektedir. Benim AKP’li yöneticilere bir tavsiyem olacak, tek maddelik ‘Sayıştay AKP hükümetlerinin harcamalarını inceleyemeyecektir’ diye bir teklif versinler” şeklinde konuştu.
(İHA)