BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  DÜNYA

CHP’li Hamzaçebi’den Meclis açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’in erken açılması ile ilgili, “Mutabık kalacağımız paket varsa, CHP’nin 17 maddesinden oluşan p...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’in erken açılması ile ilgili, “Mutabık kalacağımız paket varsa, CHP’nin 17 maddesinden oluşan paketini kapsayan bir düzenleme var ise elbette Meclis’i erken açarak böyle bir çalışmayı gerçekleştirebiliriz” dedi.
Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, Saraçoğlu Mahallesi’nin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını eleştirerek şöyle konuştu: "Saraçoğlu Mahallesi bizim mimarlık tarihimizde, şehircilik tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin ilk toplu konut uygulaması Saraçoğlu Mahallesinde gerçekleştirilmiştir. Elbette toplumun ihtiyaçları değişir, binaların fonksiyonları değişir. Binalara başka fonksiyon vermek mümkün olabilir. Sadece lojman binası olarak kullanmak yerine farklı tercihlerde söz konusu olabilir. Çözüm bu mahalleyi riskli alan ilan ederek bir takım rant projelerine kurban etmek değildir. Burasının riskli alan olarak ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kanuna aykırıdır."
Hamzaçebi, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.Bir gazeteci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Süheyl Batum’un çalışmaları sabote ettiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Hamzaçebi de şöyle karşılık verdi: "Ben Şahin’in değerlendirmelerine katılmıyorum. Karşılıklı görüşler ifade edilir. Sayın Süheyl Batum da görüşünü orada özgür şekilde ifade edebilir. Oradaki çalışmalar, siyasi partilerin çalışmaları bir siyasi parti grubu anlayışı ile yürütülmez. Çünkü anayasa yapıyoruz. anayasaya siyasi parti grubu olarak yaklaşmak yanlıştır. Elbette siyasi partilerin anlayışları vardır. Ama bu anlayış çerçevesinde o siyasi partiyi temsil eden üyeler birbirlerinden farklı görüşler de ortaya koyabilir. Nihai görüş, partilerin karar organlarındadır."
Hamzaçebi’ye, bu defa, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın ’2020 olimpiyatlarını alamazsak sorumlusu Geziciler’ yönündeki açıklaması anımsatıldı. Hamzaçebi de bunun üzerine, hükümetin muhtemel bir başarısızlığa kılıf aradığını savundu. Demokratikleşme paketi nedeniyle Meclis’in erken açılmasının gündemde olduğunun anımsatılması üzerine ise Hamzaçebi, şunları söyledi: "Bizim demokratikleşme paketimiz hazır. 17 maddeden oluşan kanun tasarı ve tekliflerimizi TBMM Başkanlığı’na verdik. Orada bekliyor. Uzun zamandır biz hükümete, bunları yasalaştıralım diye çağrıda bulunuyoruz. Fakat hükümet muhalefetten gelen bu tip taleplere kulak vermek yerine daha çok Abdullah Öcalan ile bir işbirliği yaparak oradan gelen taleplere göre bir paket hazırlıyor. O paketin içeriğinde ne var bilmiyoruz.Hükümet o paketi kamuoyu ile paylaşırsa CHP’nin önerdiği demokratikleşme paketi ile uyum sağlıyor, elbette hak ve özgürlükleri genişletecek bu tip düzenlemelere tereddütsüz destek veririz."
Meclis’in erken açılması ile ilgili Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Olabilir eğer böyle bir mutabık kalacağımız paket varsa, CHP’nin 17 maddesinden oluşan paketini de içine alan bir düzenleme var ise elbette Meclis’i erken açarak böyle bir çalışmayı gerçekleştirebiliriz. Ancak tek yanlı, sadece bizim istediklerimiz olacak derlerse biz böyle bir öneriye sıcak bakmıyoruz."
(İHA)