BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,15
ALTIN 2.468,68
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den özel yetkili mahkemeler sorusu!

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, özel yetkili mahkemelerle ilgili soru önergesi verdi

Abone ol

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a, “Eleştirdiğiniz ve aynı zamanda kutsadığınız özel yetkili mahkemeleri kaldıracak mısınız? Kaldıracaksanız ne zaman kaldıracaksınız?” diye sordu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Öztürk, Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

“Normal bir hukuk devletinde olmaması gerektiğini belirttiğiniz özel yetkili mahkemeler, Anayasanın hangi maddesine göre kurulup ve faaliyet göstermektedir?

‘Özel yetkili mahkemeler normal bir hukuk devletinde olmaması gereken mahkemelerdir’ dediğinize göre, Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti değil midir? Yoksa anormal bir hukuk devleti midir? Anormallik var ise nerelerinde anormallik vardır?

Anayasanın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu hükmü bulunduğuna göre; normal bir hukuk devletinde olmaması gerektiğini belirttiğiniz özel yetkili mahkemelerin Türkiye’de ne işi vardır?

‘Özel yetkili mahkemelerin ihtiyaçtan doğduğunu ve bu ihtiyaç devam ettiği sürece varlığını koruyacağını’ ilişkin ifadeniz, hukuk devletinde olmaması gereken eylem ve işlemleri meşru kılmaz mı? Bu önermeniz bazı çevrelerin ‘darbeler ihtiyaçtan kaynaklanmıştır, bazı hukuk dışı eylem ve işlemler de ihtiyaçtan kaynaklanmıştır’ gibi benzeri savunmalarla aynı değil midir?

Bu ifadeniz dikkate alındığında, toplumun ihtiyaçlarını karşılanması için hukuk devletinde olmaması gereken kurumlardan medet ummak değil midir? Bu ifadeniz hukuk devletinde olmaması gereken kurumları meşru göstermek değil midir?

Hukuk devletinde toplumun ihtiyaçlarının hukuk devleti ilkeleri yönünde ve hukuk devletinde olması gereken kurumlar eliyle çözülmesi gerekmiyor mu? İhtiyaçların, hukuk devletinde olmaması gereken kurumlar eliyle karşılanmasını savunmak demokrasi dışı arayışların tezahürü değil midir?

Eleştirdiğiniz ve aynı zamanda kutsadığınız özel yetkili mahkemeleri kaldıracak mısınız? Kaldıracaksanız ne zaman kaldıracaksınız?”