BIST 10.540
DOLAR 32,28
EURO 35,02
ALTIN 2.476,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Fransa'ya sert tepki!

CHP'li Haluk Koç, Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin kabulüne sert tepki gösterdi

Abone ol

AKPM'nin CHP'li üyesi Haluk Koç, Tarihte yaşanmış acı olayların bir yasa tasarısıyla tartışılmasını dahi yasaklamak Avrupa Komisyonu İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesine aykırı diyerek tepki gösterdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) CHP'li üyesi Haluk Koç, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Senatosunda kabul edilmesinden önce AKPM genel kurulunda yaptığı konuşmada, AKPM parlamenteri olarak bu yasadaki cezalandırmaya ilişkin noktaları reddettiğini açıkça Fransa topraklarında ifade ettiğini belirterek, "Ancak oturumu yöneten Fransız başkan 'bunu daha sonra tartışırız' dedi" diye konuştu.

HAKSIZ SUÇLAMA

Türkiye'nin haksız bir suçlamayla karşı karşıya olduğunu ve tarihte yaşanmış acı olayların bir yasa tasarısıyla tartışılmasını dahi yasaklamanın Avrupa Komisyonu İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Koç, bu yasanın AİHM düşünce ve ifade özgürlüğüne de aykırı olduğunu kaydetti.

MÜCADELE SÜRECEK

Haluk Koç, "Fransa'da uluslararası mahkemeler tarafından tanınan ve soykırım tanımına giren Holokost gibi, Yahudi soykırımı gibi konular ancak cezalandırılabilirken, AB çerçeve anlaşması bunu öngörürken, tüm bunlar unutuluyor. Fransa'ya her gelişimizde bunu parlamenter olarak tartışma hakkımızı bu yasaya rağmen yapacağımızı ifade ettim. Türk delegasyonu adına ben yaptım. Doğrudan kaçılmaz. Yanlışa son verilir. Biz AKPM'deki mücadelemize her platformda devam edeceğiz" dedi.