BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  DÜNYA

CHP’den bedelli askerlik yasa teklifi

Meclis’e bedelli askerlik konusunda teklif sunduklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yıllık geliri 14 bin lira ve daha az ...

Abone ol

Meclis’e bedelli askerlik konusunda teklif sunduklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olanların bedel ödemeden askerlik yapmış sayılacağını ifade etti.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na sundukları ve bedelli askerliği öngören kanun teklifi ile ilgili Meclis’te yaptığı basın toplantısında, hükümetin yaptığı bedelli askerlik düzenlemesinin beklentileri karşılamadığını, büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandığını iddia ederek düzenlemeyle, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış olanların, kanunun öngördüğü bedeli ödemeleri halinde temel askerlik hizmetini yapmış sayıldığını hatırlattı.
Hamzaçebi, Milli Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış 470 bin kişi bulunduğuna dikkat çekerek, kanunun getirdiği imkandan yararlanmak için sadece 70 bin kişi başvurduğunu kaydetti. Hamzaçebi, 470 bin kişinin yüzde 15’inin bedelli askerlikten yararlandığı belirtti.
Zorunlu askerlik süresinin uzunluğu, askerlik çağına gelen gençlerin askerliklerini ertelemelerine ve bedelli beklentilerine yok açtığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Türkiye’nin asıl yapması gereken, zorunlu askerlik süresinde kalıcı şekilde, topluma, askerlik çağındaki gençlere veya askerlik çağına gelecek gençlere güven verecek şekilde zorunlu askerlik süresini kısaltmaktır. 1927’de kabul edilen Askerlik Kanunu’nu, devletin ihtiyacı ile bireyin ihtiyaçları arasında yeni denge kuracak şekilde yeniden düzenlemek gerekir. Zorunlu askerlik süresinin uzunluğunun yanında bugüne kadar 4 kez bedelli uygulaması da askerlik çağına gelen gençlerimizin, bedelli askerlik yönünde bir beklentiye girmelerine yol açmıştır. Bedelli askerlik düzenlemeleri, bir yandan birikimi eritmek gibi bir amacı taşırken, öte yandan gelecekte yeniden bir bedelli askerlik düzenlemesi olabilir beklentisine yol açmıştır. Her iki nedeni bir arada değerlendirdiğimizde, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle bedelli askerlik düzenlemesinin amaca neden ulaşmadığı ortaya çıkmaktır. CHP olarak bu durumu dikkate alarak yeni bir bedelli askerlik kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na bugün veriyoruz."
Tekliflerinin yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olanların bedel ödemeden; yıllık geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira arasında olanların 7 bin 500 lira; yıllık geliri 25 bin 1 lira ve daha üstü olanların 15 bin lira ödeyerek, zorunlu askerlik hizmetini yapmış sayılacağını kapsadığını kaydeden Hamzaçebi, düzenlemeden 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle askerlik çağına gelen, henüz askerliğini yapmamış olan ve 28 yaşından gün alanların yararlanabileceğini vurguladı.

TUTUKLU VEKİLLER
Basın mensuplarının tutuklu milletvekilleriyle ilgili MHP ile sağlanan temasın AK Parti ile de olup olmadığını sorması üzerine Hamzaçebi, şöyle karşılık verdi:
"Adalet ve Kalkınma Partisi ile bu konuda görüşeceğiz. MHP ile bir temas sağladık. Hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem de Barış ve Demokrasi Partisi ile tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir görüşme yapacağız. İlerleyen süreçte bu temas gerçekleştirecektir."
Adana Valisi’nin açıklamaları ile ilgili bir soru üzerine ise Hamzaçebi, Adana Valisi’nin tutumunun, kabul edilebilir tutum olmadığını vurgulayarak bir mülki amirin, bu şekilde konuşma hakkına sahip olmadığını kaydetti.
(İHA)