BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.399,28
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den AK Parti'ye destek geldi!

Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen CHP'li Tanrıkulu Başbakan'ın talimatı ile kurulan Kayıplar Komisyonunu değerlendirdi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi Annelerini kabülünden sonra jet hızıyla kurulan Kayıpları Araştırma Komisyonu'na CHP'den sınırlı destek geldi.

Türkiye'deki faili meçhul cinayetleri ortaya çıkarmak için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını öneren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu komisyonun CHP ve Cumartesi annelerinin baskısıyla kurulduğunu ancak yetersiz olduğunu söyledi.

CHP'nin sarayda değil meydanda Cumartesi Annelerinin yanında olduğunu ve eylemlere destek verdiğini hatırlatan Tanrıkulu, "Bizim asıl önerimiz uzlaşma içinde yasayla ile kurulacak ve tüm faili meçhulleri araştıracak bağımsız ve yetkili bir mekanizmadır" dedi.

JİTEM davasında askeri mahkemenin 'görevsizlik' ve tahliye kararlarını "iyi çocuklar' Türkiye'de dokunulmazdır. JİTEM dimdik ayakta" sözleriyle eleştirdiği için hakkında açılan davaya katılmak amacıyla Diyarbakır'da bulunan Tanrıkulu İnternethaber'e kurulan komisyonu değerlendirdi.

SARAYDA DEĞİL MEYDANDA YANLARINDAYDIK

Başbakan'ın Cumartesi Anneleri ile görüşmesinin CHP'nin katkısı ile de oluşan yoğun baskı sonucu gerçekleştiğini savunan Tanrıkulu şunları söyledi:

"Başbakan 306 hafta boyunca sesini duyurmaya çalışan bu anneleri görmezden gelmiş, hatta arkalarında başka güçlerin bulunduğu şeklinde sözler sarfetmiştir. Eğer 306 hafta sonra Başbakan onları Dolmabahçe Sarayı'nda kabul ediyorsa bu o annelerin bitmeyen haykırışı, insan hakları güçlerinin bu konudaki ısrarı ve CHP'nin yeni yönetiminin bu ortama sağladığı katkı sayesindedir. Hatırlanırsa CHP 301. haftada anneleri ziyaret etmiş, eylemlerine katkı sunmuş sarayda değil ama onların yanında meydanda oturmuştur. Daha sonra ısrarlı biçimde araştırma önergeleri verildi, kamouyu gündemine taşındı. AK Parti daha önce reddeden, görmezden gelen tutumdan bu noktaya gelmişse burada CHP'nin katkısı yüksektir."

KOMİSYON YETERSİZ

Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile jet hızıyla çalışmaya başlayan komisyonun kuruluş şekli CHP'nin eleştirilerine neden oldu. Tanrıkulu da bu eleştirilere katılarak şöyle devam etti:

"Kurulan komisyon son derece yetersizdir. Başbakanın talimatını yerine getirme gayreti izlenimi taşıyor. Ama yine de oluşturulması önemlidir. Bizim asıl önerimiz uzlaşma ile kurulacak ve tüm faili meçhulleri araştıracak bağımsız ve yetkili bir mekanizmadır. AKP insan hakları ortamının taleplerine sürekli duyarsız kalmıştır. Yani istenen ısrarlı talepleri bu şekilde aslında geçiştirmeye, "Bakın yapıyoruz" demeye getiriyor. Ama biz bu konudaki ısrarlı çabamızı sürdüreceğiz."