BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.402,74
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den 6 maddelik karşı paket

Ana muhalefetten Anayasa atağı. CHP AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketine alternatif paket hazırladı.

Abone ol

CHP 6 maddelik alternatif öneri paketi hazırladı, paketi haftaya kamuoyuyla paylaşacak. Öneri kitapçığının adı ise ''Çağdaş Türkiye İçin Değişim"

HSYK'YA DAHA FAZLA YETKİ

Pakette yer alan düzenlemeler arasında Milletvekili dokunulmazlığının kürsüyle sınırlandırılacak olması ve HSYK başkanını kendi seçecek olması da var.

PAKETTE NELER YER ALIYOR?

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve müsteşarı kuruldan çıkarılacak, kurul üyeleri yargı organları tarafından seçilecek.
- Hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi Adalet Bakanlığından alınarak HSYK'ya verilecek. Hakim ve savcılarla ilgili alınacak tayin, terfi ve disiplin cezası ile meslekten çıkarma cezası aleyhine yargıya gitme yolu açılacak.
- Kurul, iki alt kuruldan oluşturulacak. Adli Yargı Kurulu Yargıtay tarafından kendi üyeleri arasından, İdari Yargı Kurulu da Danıştay tarafından kendi üyeleri arasından seçilecek. Kurul, kendi başkanını kendisi seçecek.
- Adalet müfettişleri HSYK'ya bağlanacak. Hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma izni verme yetkisi HSYK'da olacak.
- Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına son vermek için Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile kadın hakları alanında Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmelerin, toplumsal yaşama ve hukuk sistemine yansıtılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası değiştirilecek, bu yasalardaki iş kolu sayısı azaltılacak. Noter zorunluluğu kaldırılacak. Örgütlenme ile ilgili yüzde 10 barajı düşürülecek.
- Grev uygulamaları üzerindeki yasaklar kaldırılarak, grevlerin etkinliğini sağlayıcı önlemler alınacak.
- Kamu çalışanlarına grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakkı verilecek.
- Siyasi Etik/Ahlak Yasası çıkartılarak, milletvekillerinin yapamayacakları işler yeniden belirlenecek. TBMM Etik Kurulu oluşturularak, milletvekillerinin kamu kesimi ile çıkar çatışmasına girmeleri önlenecek.
- Milletvekili dokunulmazlığı sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak.
- Gençlerin ve kadınların siyasi partilerde ve siyasette aktif olarak yer almaları sağlanacak.

MECLİS BAŞKANI İADE ETSİN

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP), önümüzdeki hafta TBMM'ye gelmesi beklenen anayasa değişikliği paketinin Meclis Başkanlığı'nca kabul edilmemesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM Başkanı Şahin'e teklifi iade etmesi çağrısı yaptı.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Taslakta yer alan siyasi partilerin kapatılması, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına yönelik hükümlerin korunması durumunda, TBMM Başkanı Şahin'den teklifi iade etmesi gerektiğini savunarak, ''İade edin, işleme koymayın. TBMM'nin tarafsız olması gereken başkanının yapması gereken de bu olmalıdır." ifadelerini kullandı.