BIST 10.046
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.415,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP öyle bir aday gösterecek ki...

Daha yerel seçim sonuçları kesinleşmedi ama bir başka seçime start verildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için senaryolar havada uçuşuyor.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimi ağustosta. Ama şimdiden sıcağı siyaset gündemini ısıtmaya başladı bile.

Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasında söylediği ""...Bundan sonra da bu can, bu tende oldukça, üzerimize hangi emanet yüklenirse Allah'ın izniyle ona sadakatle sahip çıkmaya çalışacağız" sözleri köşke göz kırpmak olarak algılandı.

Onun hemen ardından bugün açıklaması asıl tartışmayı başlatan Cumhurbaşkanı Gül, kulisleri harekete geçiren bir açıklama yaptı ve "Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuşma zamanı geldi. Cumhurbaşkanlığını Başbakan’la oturur konuşuruz." dedi.

Bugünden hangisinin aday olacağını kestirmek zor. Peki olası köşk senaryoları içinde muhalefet nerede? Konuşulduğu gibi MHP ve CHP ortak bir adayla AK Parti'nin karşısına mı çıkacak, yoksa her parti kendi adayını mı gösterecek?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, Başbakan'ın balkon konuşmasını değerlendirdi ve CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde duracağı yeri anlattı MHP ile CHP'nin bir aday üzerinde uzlaşmasının büyük bir mesafe katetmek olacağını söyleyen Altay şöyle konuştu:

ASLINDA CUMHURBAŞKANI BAŞBAKAN'LA POLEMİK BAŞLATTI


"Başbakan'ın köşke sıcak bakması normal. Cumhurbaşkanı aslında bugün medya üzerinden Başbakanla bir polemik başlattı. Aslında mayıs başına kadar bu işi bitirelim, birbirimizin arkasından iş çevirmeyelim mealinde bir mesajdı bu. Belli ki kendi aralarında bir anlayış birliği görülmüyor, nasıl sonuçlanır onu bilemem ama şartları tutan herkesin Cumhurbaşkanlığına aday olma hakkı var 20 milletvekilinin imzasını da temin etmek kaydıyla."

Altay, MHP ile ortak aday belirleme konusunda ne düşünüyorsunuz sorusuna şöyle cevap verdi:

BAŞBAKAN'IN HESAPLARI TUTMAYACAK


"MHP ile ortak aday olmak değil de, toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak, herkesin güvencesi olan bir adayın seçilmesini önemsiyoruz. Devleti, hukuk devletine, hukukun içine çekecek bir Cumhurbaşkanına ihtiyacı var Türkiye'nin. Kuvvetler ayrılığını işletecek bir Cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı seçimlerind egöreceksiniz AKP'ye oy vermiş bir çok seçmenin Başbakan ya da Gül farketmez onun dışındaki adaya oy vereceğini düşünüyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı seçilecek, siyasi parti üzerinden bir milletvekili seçimi yapılmayacak. Böyle bakıldığı vakit Başbakanın hesaplarının tutacağına ihtimal vermiyorum."

Aday göstereceğiniz kişi CHP'li mi olacak" sorusuna net şekilde "Hayır" diyen Engin Altay sözlerini şöyle sürdürdü:

HERKESİ KUCAKLAYACAK BİR CUMHURBAŞKANI

"Sayın Genel Başkanımız da bu konuda bir açıklama yapmıştı. Parti kimliğinden uzak bir adayın içinde bulunduğumuz bu dönemde, ülkenin ihtiyacı olan iç barışın tesisinde daha faydalı olacağını ben de düşünüyorum. MHP'li ya da CHP'li de olabilir ama bu şart değil. Neticede Cumhurbaşkanı yürütme organının başıdır, ideolojisi olmasın, siyasi kimliği olmasın demiyorum. Önemli olan, muhafazakarların da, milliyetçilerin de, demokratların da, solcuların da, sosyal demokratların da kabul edebileceği bir isim olmalı."

Engin Altay, muhalefet kulislerinde, Deniz Baykal, Meral Akşener ve İlker Başbuğ adının geçtiği haberleri için de bir değerlendirme yaptı:

CHP İLE MHP UZLAŞMA İÇİNE GİRERSE...


"Bu üç isimden biri olabilir, neden olmasın, hiçbir sakıncası yok. Ama bu konuda verilmiş bir karar da yok. CHP ile MHP'nin bu konuda bir uzalaşma içine girmesi büyük bir mesafe katedilmesi ve işin büyük bir oranda tamamlanması demektir. Ama burada uzlaşma kurumsal olarak sağlanır mı bundan emin değilim. Kurumsal olarak sağlanmasa bile Ankara seçimlerinde olduğu gibi tabanda vatandaşlarımız bu uzlaşmayı makul bir isim üzerinde zaten yapacaklardır.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?