BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.504,85
HABER /  POLİTİKA

CHP Kürt düşmanı değil

CHP lideri Baykal, partisinin Kürt düşmanı gibi gösterildiğini iddia etti..

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teröre yönelik önlemler konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, ''Türkiye'nin yararına, çıkarına bulduğumuz düşünce ne ise bunu içtenlikle, bizim için siyasi sonucu ne olursa olsun, isterse siyasi bir bedel ödemeyi gerektirsin, hiç tereddüt etmeden söyleriz'' dedi.

Baykal, Habertürk'te yayınlanan Basın Kulübü programında, teröre yönelik önlemler konusunda yaptığı açıklamaların toplumda ilgi ve hareketlenme yarattığını, ''ciddi ihtiyaca cevap verdiğini'' ve toplumun böyle bir tartışma bekleyişi içinde olduğunun görüldüğünü söyledi.

Bu konuda değerlendirme yaparken, ''siyasi parti açısından siyasi sonuçlarının ne olacağını düşünmediklerini ve bunu hiç bir şekilde siyaset yöntemi olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını'' belirten Baykal, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin yararına, çıkarına bulduğumuz düşünce ne ise bunu içtenlikle, bizim için siyasi sonucu ne olursa olsun, isterse siyasi bir bedel ödemeyi gerektirsin, hiç tereddüt etmeden söyleriz... Bu konu uzun süreden beri zihninde yer tutmuş bir düşüncedir. Benim bu yaklaşımım hiç bir şekilde herhangi bir siyasi hesaba yönelik değildir. Kongre hele hiç düşünülmez, yani bunu tamamen yakışıksız sayarım. Şunu net şekilde söyleyeyim; 'Partimize oy getirsin, götürsün' Bu düşüncelerle hiç bir şekilde ilgili değildir. Zaten bu durumlarda, ben olaya öyle bakmam. Bakanı da yadırgarım. Hele parti içi çatışma, mücadele bakımından bu bir yarar getirir... Bunlar yakışmaz.''

''OLAY ETNİK ÇATIŞMA DEĞİL''

Baykal, yaşanan terör olaylarının Türk-Kürt çatışması gibi sunulmasının doğru olmadığını ifade ederek, ''Olay, etnik çatışma olayı değildir, bir terör, PKK olayıdır'' dedi. Aynı yanlışın CHP ile ilgili olarak yapıldığını, ''CHP olarak uzun süredir yapılan politikanın 'Kürt düşmanı' gibi takdim edildiğini'' belirten Baykal, şunları kaydetti:

''Sanki biz Kürt düşmanlığı içinde bu işleri yapıyormuşuz gibi bir algı var. Yani, Böyle bir şey olabilir mi, bunu kim tasavvur edebilir? Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil, hiçbir aşamada kesinlikle söz konusu olmamıştır. 'Sen ısrarla bu olayın üzerine yürüyelim diyordun', evet yine diyorum ama Kürtlerin üzerine mi yürüyelim diyorum? Ne münasebet, ben, doğrudan doğruya eline silah almış, silahlı mücadeleyi, terör mücadelesini Türkiye karşı organize eden insanlara karşı ciddi, kararlı mücadele verelim diyorum.''

''DTP, CİDDİ BİR PROBLEM''

Baykal, konuşması sırasında DTP ile ilgili görüşlerini de açıkladı. ''Türkiye'nin içinde kimsenin Türkiye'yi bölmek gibi düşüncesi yok diyemeyiz, meclisin içinde de var'' diyen Baykal, şöyle devam etti:

''DTP, ciddi bir problem. Millet onları milletvekili seçti. Milletvekili, seçildiği ilin değil, tüm ülkenin temsilcisidir. Herkes seçtiği milletvekilinin anlayışını merak ediyor. Sen çıkıp PKK'ya terör örgütü diyemiyorsan, seni demokratik siyasi parti olarak algılamak mümkün değil... Terörle mücadelede net tavır takınmanın kaçınılmazlığı ortadadır. DTP, demokratik bir parti midir, yoksa terör örgütünün uzantısı mıdır? DTP, hem terör örgütünün uzantısıdır, hem de Türkiye'de hukuki siyasi parti olarak devam edecek. Böyle bir şey olabilir mi? Bu doğru değil, bu yanlış, bunu söylemek bizim görevimiz.''

Bulgaristan benzetmesi çok yanlış

DTP'nin, Bulgaristan'daki Türklerle benzer haklar istediğinin hatırlatılması üzerine, ''Maalesef, daha önce bunu Başbakan da söyledi. Başbakan da çıktı, Bulgaristan'daki Türklerle PKK arasında bir bağlantı kurdu. Bu müthiş bilinçsizlik, vahim bir şey'' diyen Baykal, Türkiye'nin çevresindeki hiç bir ülkedeki Türklerin varlığını kendi milli politikasının aracı görmediğini söyledi.

Baykal, bunu oradaki Türklerin görmediğini de dile getirerek, ''Oradaki insanlar bir gün ellerine silah almadılar. Oradaki insanlar bir gün kendilerini Bulgar toplumunun dışında düşünmediler... İyi bir Bulgar vatandaşı oldular'' dedi.