BIST 10.511
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.477,08
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP konuştu BDP tek tek dinledi

CHP'nin hukukçu milletvekilleri, TBMM'de adeta çıkarma yaparak tutukluluk süresiyle ilgili olarak ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

CHP'lilerin düzenlediği basın toplantısına BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de izleyici olarak katılması dikkat çekti.

BİRLİK GÖRÜNTÜSÜ ÇİZDİLER

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve partinin hukukçu milletvekilleri TBMM'de ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal, Mustafa Balbay'ın kardeşi Suat Balbay, Tuncay Özkan'ın kızı Nazlıcan Özkan da katıldı. CHP'nin hukukçu kurmaylarının bir arada toplantı düzenlemesi Dersim krizi sonrası partinin 'birlikteyiz' tablosu çizmeye çalışması olarak nitelendirildi.

BDP'Lİ VEKİL İZLEYİCİ KOLTUĞUNDA

Basın toplantısı devam ederken BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, basın toplantısının yapıldığı salona girdi ve basın mensuplarının oturduğu koltuklara oturdu ve sonuna kadar dikkatle izledi.

"BİR AHLAK SORUNU"

Basın toplantısında konuşan Süheyl Batum, tutukluluk konusunun hukuk sorunu olmaktan çıktığını, bir vicdan, bir ahlak sorunu haline dönüştüğünü söyledi. AİHM kararlarını da hatırlatan Batum, "Bu bir haber alma haber verme sorunu olmaktan çıktı, kamu vicdanı dile getirme, toplumsal vicdanı sorunu haline dönüştü" dedi.

-HABERAL'IN KARDEŞİ, ÖZKAN'IN KIZI, BALBAY'IN KARDEŞİ DE KONUŞTU-

Mehmet Haberal'ın kadeşi Ali Haberal, tüm tutukluları dikkate alarak tutukluluk süresinin uygun ölçülere getirilmesi, AB normlarına uygun hale getirilmesini beklediklerini söyledi. Spor ile ilgili bir davada ilgili tüm partilerin ortak bir teklif verdiğini ifade eden Ali Haberal, "Bu kapsamda tutukluğa yönelik benzer uygulamayı tutuklu yakınları olarak TBMM'nin tüm yetkilerinden bekliyoruz" dedi.

Tuncay Özkan'ı kızı Nazlıcan'da, "Evlat olarak onsuz geçirdiğim günlerin nasıl olduğunu anlatamam. Sadece yaşam mücadelesi veriyor. Ben 15 yaşındaydım, şimdi reşitim, 19 yaşındayım" dedi.

Mustafa Balbay'ın kardeşi Suat Balbay da, "Bin güne yaklaşan tutukluluk süresinin bir an önce son verilmesini özellikle Meclis'ten talep ediyoruz. Silivri'de hukuk bitmiş durumda" dedi.

YASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ YOK

Emine Ülker Tarhan ise, "Bir hukukçu olarak hukukun bu kadar ağır biçimde çiğnendiği bir başka dönem yaşamadığımdan utanç içinde olduğumu belirtmek isterim" diyerek sözlerine başladı.

Tarhan, şöyle dedi:

"Antidemokratik uygulamalardan sonra bize demokratik anayasa yapma sözü verenlerin bu sözünü kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bu zorbalığın, bu zulmün bitmesi için kesinlikle bir anayasa değişikliğine ya da yasa değişikliğine gerek yoktur. Gerçekte anayasaya uyma iradesini göstermek gerekir. Anlı şanlı demokratik anayasa yapmak amacıyla yola çıkmak yeterli değil, mevcut anayasa hükümlerine de uymak gerekir."

İKTİDAR UYMUYOR

AK Parti ile CHP arasında yemin krizi sürecinde imzlanan mutabakat ile ilgili soruya Batum, "Bu mutabakat zaptına iktidarın uymadığını görüyoruz. Bu mutabakat zaptında yürürlükteki hukukun bütün evrensel ölçülere göre uygulanabilmesi ve yorumlanması zorunluluğu oraya yazılmışken ve milletvekillerine ayrıca parlamentoda olma zorunluluğu yazılmışken buna kesinlikle uyulmuyor, iktidar uymuyor" dedi.