BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçiminde trajikomik olay!

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimine iki başkan adayının kendilerine oy verememesi oldu. İşte trajikomik olayın nedeni ve kongrede yaşananlar...

Abone ol

CHP, Bostancı Gösteri Merkezi’nde dün düzenlenen 35. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde İstanbul İl Başkanı’nı seçti.

Seçimi 320 oyla Cemal Canpolat kazandı. Diğer aday Gökhan Zeybek ise 293 oy aldı. Kongrede yaşanan en trajikomik olay ise her iki adayın da il delegesi olmaması nedeniyle kendilerine oy verememeleri oldu.

İki gün boyunca her köşede kulis vardı. Kimi yönetime girme, kimi kurultay delegesi olma kulisleri yaptı. Kimi açıktan kimi ise el altından adaylara destek verdi. Yarış vardı ama heyecan oranı düşük bir kongre yaşandı. Küçük bir salonda yapılan kongrede partinin geleceği ve geçmişte yapılan çalışmalara ilişkin dört ayrı rapor sunuldu, bu raporlar tespitleri ve önerileri bakımından önemliydi ve hepsi oy birliği ile kabul edildi. İki gün boyunca 55 partili konuştu. Konuşan partililer ‘sol sol’ diye salonu inletti.

CHP'DEKİ GÜÇ SAVAŞININ KAZANAN VE KAYBEDENLERİ

Aslında seçimin bu iki aday arasında şekilleneceği isimler açıklanmaya başladığında belli olmaya başlamıştı. 10’a yakın isim adaylık açıklaması yaptı ancak, seçimde iki kutuplu bir yapı oluştu. Bir tarafta Gökhan Zeybek’i destekleyen, parti içindeki ağırlıklı Karadenizliler, bir tarafta ise Cemal Canpolat’ı destekleyen Aleviler...

Bunun yanında İstanbul’da güç savaşı veren belediye başkanları vardı. Canpolat’ın arkasında aynı zamanda hemşerisi olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi dururken, Zeybek’in arkasında ise yardımcılığını yaptığı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç vardı. Bir de yanlarında duran başkanlar vardı ki orada da belediye başkanları ikiye bölünmüştü. Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Kadıköy Belediye Başkanları, Zeybek’in yanında saf tutarken, Avcılar, Maltepe, Şişli belediye başkanları ise Canpolat’a destek verdiler hatta kurultay delegesi listelerinde yer aldılar. Kartal, Bakırköy ve Beşiktaş belediye başkanları ise hiç renk vermediler. Parti yöneticileri de bu savaşın içindeydi ama kongre günü kimseler ortada görülmedi. Kaybedenler arasında Zeybek’e destek verdiği gerekçesiyle Erdoğan Toprak’ın adı hep konuşuldu.  Günün sonunda il başkanlığı seçiminin kazananı Canpolat, güç savaşının kazananı ise İlgezdi oldu.

CHP'DEKİ SEÇİM DENGESİNİ SARAÇ BOZDU

İki aday arasında imzalar ve destek bakımından bir denge vardı. Bu dengeyi Necdet Saraç bozdu. Saraç da güçlü adaylar arasında görülüyordu ancak son gece her şey değişti. 13 ilçe başkanın desteğini aldığını söyleyen Saraç, delegelere müdahale edildiğini söyleyip parti yönetimini suçlayarak kongre sabahı adaylıktan çekildi. Saraç’ın çekilmesi adaylar arasındaki dengenin bozulmasına neden oldu. Kağıtlar yeniden karıştırıldı ve hesaplar dün sabah yeniden yapılmaya başlandı.  

ZEYBEK EMİNDİ AMA...

Öğlen saatlerinde Cemal Canpolat’ın topladığı imza ve destek bakımından önde olduğu, salonda konuşulan konular arasındaydı. Oylama yapılırken salonun dışında karşılaştığımız adaylardan Gökhan Zeybek’e "Durum nedir" diye sorusuna "Sorun yok kazanıyorum” yanıtını verdi. Hatta destekçisi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile kısa bir değerlendirme bile yaptılar. Ama salonda ‘blok liste’ ve Genel Merkez’in kimi desteklediği de en çok tartışılan konuların başında geliyordu. 'Çarşaf' liste yerine 'blok' listeyi kabul eden delegeler için 'çakma devrimci' yakıştırması bile yapıldı.     

SALONU AYAĞA KALDIRAN SÖZLER

Heyecansız kongrede adayların konuşmalarının bazı bölümleri salonu ayağa kaldırdı. Seçimi kazanan Cemal Canpolat, konuşmasının büyük bölümünde partinin yüzünü sola dönmesi gerektiği vurgusu yaptı. Devşirme adaylarla partinin iktidar olamayacağını anlattı. Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülenlerin isimlerini saydı, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan'ı anması salonda dakikalarca ayakta alkışlandı. Canpolat, "Gezi'de yarım kalan süreci tamamlamak için adayım" dedi. Canpolat’ın ilçe belediye başkanlarına yönelik, “Örgütü belirleyen olmayacaklar, örgütün emrine girecekler” sözü de partililerden destek gördü. Ancak kongrede en büyük destekçisinin bir belediye başkanı olması da salonda çok konuşuldu.

Konuşmasında İbrahim Kaypakkaya ile Mahir Çayan’ı anan ve, "Tarih sizi kahraman yapacaksa sizi geliyor ve buluyor” diyen Zeybek, "Tahir Elçi, Türkiye'nin kahramanıdır" ifadesini kullandı. Bu sözleri salondan alkış aldı. 

KONGRENİN EN TRAJİKOMİK OLAYI

Radikal'in haberine göre, kongrenin en trajikomik olayı ise sonradan ortaya çıktı.

İki il başkan adayı da il delegesi olmadıkları için kendilerine oy verememişti! Gökhan Zeybek, Sarıyer’deki ilçe kongresinde en çok üstü çizilen dört isimden biri olmuştu. Yapılan seçimlerde kadın kotasına uyulmayınca şikâyet üzerine Sarıyer İlçe Seçim Kurulu, Zeybek’in de aralarında bulunduğu en çok çizik yiyen dört ismi listeden düşürüp yerine seçimi kaybeden adayın dört kadın adayını seçti. Böyle olunca da Zeybek delege olamadı, seçimde oy kullanamadı. Seçimi kazanan Cemal Canpolat ise Parti Meclisi üyesi olduğu için Küçükçekmece ilçesinin delege listesinde kendisine yer verilmemişti.