BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP bu söylentiyi Meclis'e taşıdı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonomi dünyasını sarsan bu iddiayı TBMM'ye taşıdı

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu arttırma kararının piyasalara sızdığı yöndüdeki söylentileirn araştırılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu arttırma kararının piyasalara "Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir ülke statüsüne getirildi" şeklinde yansıtılarak borsada geçici olumlu bir hava yaratıldığını belirterek "Küresel bir çalkantının hemen öncesinde kimler bu haber sonucunda çok elverişli şartlarla borsadan çıkmıştır ve bu kağıtları satan yatırımcılar bunları ne zaman İMKB'den almıştır" diye sordu.

Öztrak, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB+"dan "BBB-"'ye yükseltmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Standard&Poor's'un Türkiye'nin sadece yerel para cinsiden kredi notunu artırmasına karşın, bunun piyasalara "Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir ülke statüsüne getirildi" şeklinde yansıtıldığını, seans devam ederken gelen bu haberin etkisi ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yüzde 5.1 prim yaptığını, seansın kapanışına yakın gerçek durum ortaya çıktığını ve dün ise İMKB'nin not haberiyle kazandığı değerin tamamını kaybettiğini belirten Öztrak, şunları kaydetti:

"Standard&Poor's kararının yabancı bir ajans tarafından piyasalara parça parça, yanlış içerik ve zamanlama ile aktarılması neticesinde ortaya çıkan fiyat hareketleri hakkında Sermaye Piyasası Kurulu ve İMKB herhangi bir soruşturma açmış mıdır?

Küresel bir çalkantının hemen öncesinde kimler bu haber sonucunda çok elverişli şartlarla borsadan çıkmıştır ve bu kâğıtları satan yatırımcılar bunları ne zaman İMKB'den almıştır?

Yine not kararının sabahında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesine çıkmış ve ihaleye 850 milyon dolarlık teklif gelmiştir.

Bu ihalede dolar kuru 1,7966 TL iken iki günde dolar 1,8440 TL'yi görmüştür. Doların iki gündeki getirisi yüzde 2,5'i aşmıştır. Bu ihalede kimler ucuz dövizi almıştır?

Bu ucuz dövizi alanlarla, İMKB'de satış yapanlar aynı veya ilgili kurum veya kuruluşlar mıdır?

Merkez Bankası 350 milyon dolar gibi çok yüklü bir döviz satım ihalesini, tam da son çalkantılar öncesinde, neden açmıştır?

Böyle bir dönemde rezerv satmak yangına bardakla su atmaya benzerken Merkez Bankası döviz satım miktarını neden bu derece yükseltmiştir?

Tüm bu sorulara doyurucu bir açıklamanın Hükümet ve yetkili kurumlarca yapılması sorumlu yönetim anlayışının gereğidir. Hükümeti ve yetkili kurumlara sorumluluklarını hatırlatıyor, gerekli açıklamaların biran önce yapılmasını bekliyoruz."