BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,11
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP açıklarsa AK Parti çok utanacak!

Yemin krizi bitti ama tartışmalar sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin'den Başbakan Erdoğan ve Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu'ya yanıt var

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP'nin yemin etmesini sağlayan mutabakat metni imzalandıktan sonra Başbakan Erdoğan ve AK Partili milletvekillerden gelen eleştiriler devam edince CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin resti çekti.

"CHP yöneticilerine saygıları olmayabilir ama Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Çiçek'e de mi saygıları yok" diye soran Tekin, "Biz zirvelerde neler konuşulduğunu afişe etmedik, edersek onlar utanır" resti çekti.

CHP'nin yemin etme krizi çözüldü ama tartışmalar bitmedi. Mutabakat metninin imzalandığı günün hemen ardından Başbakan Erdoğan, "Diklendiler ama dik duramadılar" diye çıkıştı. Ardından AK Parti'li Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Ne yazsak geleceklerdi, gelmeleri de gerekirdi" yorumu yaptı.

Arka arkaya gelen bu açıklamalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in yanıtı sert oldu. Meclis'te sorularımızı yanıtlayan Tekin öncelikle ortada bir kriz değil demokrasi ve hukuk sorunu olduğunu anlattı. Tekin şunları söyledi:

"8 milletvekili ile süreci sınırlamak doğru değil. Binlerce çocuk çeşitli ceza talepleriyle içeride. Pankart açtığı için cezaevinde bulunan üniversite öğrencileri var. Bu demokrasi ve hukuk sorunu. Kürt sorunu, Alevi sorunu, sendika sorunu var. İleri demokrasi deniliyor. Getirsinler ekonomik sıralamalarda dünyanın en iyi 25 ülkesine bakalım. İşçi sınıfının durumu oralarda nasıl. Basın medya özgürlüğü hangi durumda. Kadınların durumu nasıl. Bunların hepsine bakalım. Türkiye'nin çok ciddi soruları var."

HERKES HADDİNİ HUDUDUNU BİLECEK

Tekin bu sözlerinin ardından Başbakan Erdoğan'a yüklendi. "Bektaşi'ye sormuşlar, İslamın şartı kaç diye. '6' demiş. '5 tamam da 6 ne?' denilince 'Herkes haddini hududunu bilecek' diyor. Başbakan Erdoğan da yüzde 50 oy şımarıklığı ile demokrasi ve hukuka zarar veriyor. Büyük sorunlar olduğunu söylüyoruz. Belli ki Başbakan sorunların çözümünden yana değil. Gerilimden besleniyor. Yarın daha büyük gerilimlere gebe Türkiye. Hayaldi gerçek oldu diye bir sloganları var. Türkiye hayali bile korkutan bazı gelişmelerle karşı karşıya gelebilir. Başbakan bunlara kilitlenmeli."

CUMHURBAŞKANINA DA SAYGILARI YOK

Tekin'e tam bu noktada sadece Başbakan'ın değil AK Partililerin de sert eleştirileri olduğunu belirterek, Kuzu'nun "Ne yazsak geleceklerdi" sözlerini hatırlattık.

Bu sözleri "Demokrasiye saygısızlık" olarak nitelendiren Tekin sert konuştu:
"CHP yöneticilerine saygıları olmayabilir. Ama bu AK Parti kadrolarının kendi seçtiği Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanına da mı saygıları yok. En azından Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanına saygılı olmalılar. Biz imzaları bırakın beyanları bile ciddiye alırız. Eğer o beyanları ciddiye almıyorlarsa bu demokrasi ve hukuka saygı duymuyor demekler. Meclis Başkanına Cumhurbaşkanına saygısızlık ediyorlar anlamına geliyor. Bu yaşananlarla ilgili süreçte konuşan ben değildim, Cumhurbaşkanı Gül konuştu, Meclis Başkanı Çiçek konuştu. Biz zirvelerde neler konuşulduğunu afişe etmedik edersek onlar utanır."

KUZU'NUN VİCDANI RAHAT MI?

Tekin Başbakan'ın sert üslubunun "Siyaset yapıyor" diye yorumlanmasına da karşı çıkarak,
"Bunlar Türkiye geleceğine zarar veriyorsa, tehlikeli söylemler. Siyaset yapıyor diye geçiştirilemez. Sayın Kuzu'ya soruyorum. Tutuklu milletvekilleri Meclis'e gelemediği için vicdanı rahat mı? Başbakan da o da millet iradesi herşeyin üzerinde sözünü ağızlarından düşürmüyor. Vicdanları gerçekten rahat mı? Bu ikiyüzlü siyaset anlayışı Türkiye'ye zarar veriyor. Demokrasi hava gibi su gibi herkesin ihtiyacı."