BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Cezaevi değil, yol

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde bir mahallede yaşayanlar yollarının özel arazi olduğu gerekçesi ile mahkemenin “müdahalenin...

Abone ol

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde bir mahallede yaşayanlar yollarının özel arazi olduğu gerekçesi ile mahkemenin “müdahalenin menni” yönündeki kararıyla adeta evlerine hapsoldu.
Kalkan Akbel Mahallesi Tepe mevkide yaşayan yaklaşık 200 kişi, yollarının özel arazi olduğu gerekçesi ile Kaş Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 03.07.2013 tarihli “müdahalenin menni” yönündeki kararıyla evlerine hapsoldu.
Mahkeme kararıyla birlikte evlerine ulaşımın sağlandığı 20 yıllık yolun hak sahipleri Durdali Kızılkaya ve Hasan Kızılkaya kardeşler tarafından kapanmasıyla mağdur olduklarını söyleyen mahalleli, içinde bulundukları duruma isyan etti.

"TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMIYORUZ"
Mahallede ulaşımın sağlandığı tek yolun 60 metrelik kısmının giriş ve çıkışlarının arazi hissedarlarından Kızılkaya kardeşler tarafından kapanmasıyla temel gıda, sağlık, eğitim ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılamalarının imkansız hale geldiğini ifade eden mahalle sakinlerinden Bedia Göktepe, belediyenin alternatif yol çalışmasını tamamlamaması halinde yolun tamamen kapanacağını söyledi.

"BARİKATI YIKTIK"
Ali Gökçeer isimli mahalleli ise 20 yıl önce aldığı taşınmazının yolunun bir buçuk yıl öncesine kadar kullanıldığını belirterek, 2011 yılında yolun alt tarafının kapanmasıyla mahalleli olarak toplanıp ilk kurulan barikatı yıktıklarını aktardı. Gökçeer, “Ardından Belediye ve Kaymakamlık makamlarına gittik. Bir sonuç alınamayınca da mahkeme süreci başladı. Şu anda da tamamen kapandı. Anlayacağınız mağduruz” diye konuştu.

"FİLİSTİNLİLER GİBİYİZ"
Mahalle sakinlerinden yedi aylık hamile Gizem Kırbaş ise, “Değil benim, normal insanların bile geçebileceği bir yer yok” derken Osman Kepili isimli mahalleli ise yeğeni olan Kızılkaya kardeşlerden kendisinin de arazi aldığını söyledi. Kalkan Belediyesi’ne ait mahallenin su ihtiyacını karşılayan deponun Kızılkaya kardeşlerin babası tarafından hayır olarak verildiğini ileri süren Kepili, bu depoya ait yolu kullanarak daha yukarıda satın aldığı arazisine ulaşabileceğini yeğenlerinin söylediğini belirtti.
Mehmet Kurubaş isimli vatandaş da durumlarını Filistinlilere benzeterek “Aynı İsrail’deki gibiyiz” derken, mahalle sakini İngiliz Pat More da duruma tepki gösterdi.

"PİKNİK TÜPÜ KULLANIYORUZ"
Kapanan yola alternatif olarak arazideki dar patika ve dere yataklarını kullanıp evlerine ulaşan mahalleli ise 12 kilogramlık ev tipi tüp yerine piknik tüpü kullandıklarını açıkladı.

"KİMSEYİ MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ"
Bölgedeki araçların özel arazilerine park ettiği yönünde de ihbarda bulunan Durdali Kızılkaya isimli arazi sahibi ise anlaşmadan yana olduklarını, kimseyi mağdur etmek istemediklerini ancak bu süreçte çok tehdit aldıklarını iddia etti. Elinde 2011 yılında çektikleri ilk barikatın 30-40 kişilik bir grupla nasıl yıkıldığına dair görüntülerin olduğunu ileri süren Kızılkaya, gerekirse bunu da kamuoyu ile paylaşabileceğini dile getirdi.

BAYINDIR KÖYÜNÜ ÖRNEK VERDİ
Hasan Kızılkaya ise Kaş Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kendi lehlerine verdiği “men” kararını göstererek, son günlerde gündeme gelen Kaş’ın Bayındır Köyü’ndeki yol kapatma örneğini verdi.