BIST 10.392
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.406,01
HABER /  GÜNCEL

Çetin Doğan'ı kahkahaya boğan soru

Balyoz davası duruşmasında Savcı Savaş Kırbaş'ın sorusu Çetin Doğan'ı güldürdü.

Abone ol

Balyoz davası duruşmasında Savcı Savaş Kırbaş'ın, ''Ordudan herhangi bir şekilde ilişiği kesilenlerin dışarıda bir işe girmelerini engellemek ne kadar doğru?'' sorusuna Çetin Doğan'ın gülmesi ve salonda da gülüşmelerin olması üzerine Doğan ''Gerçekten de gülünecek soru. Sorunuzu Başbakanlığa yöneltin, genelgesi var'' dedi.

Tutuklu sanık, eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan ise seminerin, Egemen Harekat Planı'na göre yapıldığını, bu planın Yunanistan'ın karasularını 6 mile çıkarması durumunda, geri bölgede meydana gelecek iç karışıklıklarla ilgili olduğunu söyledi. Örtülü veya örtüsüz nelerin tartışıldığının seminer cereyan planında açıkça belli olduğunu ifade eden Doğan, "Burada örtülü bir şekilde darbeyi planladığımız, görüştüğümüz düşünülürse çok yanlıştır" dedi.

Senaryonun o günkü şartları ve durumu aksettirmediğini ifade eden Doğan, "Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo (OEYTS) kabul edilmiştir. Türk-Yunan savaşı olasılığı en düşük savaş ihtimalidir, ama Türkiye'nin başı dertte olduğu zaman Yunanistan 'Karasularımı 12 mile çıkartma hakkım var' diyor. OEYTS'nin, düşman, darbe gibi algılanmasını bırakalım" diye konuştu.

"YAŞIM 70 AMA İŞ BİTMEMİŞ DAHA"

Emekli orgeneral Doğan, dava konusu plan seminerinde adli müşavirin de bulunduğunu, bunu çok iyi hatırladığını ifade ederek, "Yaşım 70 ama iş bitmemiş daha. Mali müşavirin de seminere katılmasını istemiştim" diye konuştu. Hakim Ali Efendi Peksak da Doğan'a ait olduğu iddia edilen "İçimizde şimdiye kadar barınamayanlar meclise taşınmıştır. Bu bir meydan okumadır. Geri adım atamayız" şeklindeki konuşmayı okuyarak, bunlarla ilgili açıklamaları olup olmayacağını sordu. Doğan, şunları kaydetti:

"Bu konuşmanın seminerde yapıldığını mı sanıyorsunuz? Bu, 20 Aralık 2002'deki konuşmadır. Bunu da 2 polis, 'Balyoz çerçevesinde yapılan karargah koordinasyon toplantısı' olarak belirtmiştir. Askeri Şura'da birinci gündem personelin durumuyla ilgilidir. O günkü koşulları düşünürseniz İmam Hatiplileringösterisi vardı. Tesettürle derse girmeler, bayrak törenine katılmama gibi. Bunlar Başbakanlığın genelgesine göre rapor edildi. Bu irticanın takibine ilişkin genelge Ocak 2011'e kadar yürürlükteydi. Ordudan ilişiği kesilen kişi Konya Milletvekili olarak meclise girdi. Bir sürü adama belediyeler kol kanat gerdi. Halbuki Başbakanlığın genelgesi var, 'Bunları belli yerlere almayın' diye. Biz doğru bildiğimizi bize verilen emirler çerçevesinde yapalım."

GÜLÜNECEK BİR SORU

Bunun üzerine, Savcı Savaş Kırbaş, "Ordudan herhangi bir şekilde ilişiği kesilenlerin dışarıda bir işe girmelerini engellemek ne kadar doğru?" sorusuna Doğan'ın gülmesi, salonda da gülüşmelerin olması üzerine "Gülünecek bir soru" dedi. Doğan da "Gerçekten de gülünecek soru. Sorunuzu Başbakanlığa yöneltin, genelgesi var" dedi.

Platform üyeleri, mektubun okunmasının ardından basın mensuplarına ve sanık yakınlarına dut dağıttı.