BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.439,12
HABER /  GÜNCEL

Çernobil faciası hangi ülkede oldu KPSS 2017 doğru cevabı...

KPSS 2017'de Çernobil ile ilgili bir soru geldi. Çernobil faciası hangil ülkede oldu sorusunun cevabı merak edildi. İşte o cevap

Abone ol

Çernobil faciası ile ilgili sorulan soru sınava giren adaylara 30 yıl önce gerçekleşen faciayı yeniden hatırlattı. Milyonlarda insanı etkileyen Ukrayna’daki facia kanser başta olmak üzere birçok hastalık ve genetik bozukluğu derinden etkilemişti.

ÇERNOBİL’DE NE OLDU?

Çernobil 1970'te açılmış bir nükleer santraldi. Ukrayna'nın kuzey bölgesinde, Kiev'e bağlı bir yerleşim biriminde bulunan bu santralde kaza günü dört reaktör aktifti. İkisinin inşası ise sürüyordu. 25 Nisan günü, dördüncü reaktör rutin bir bakıma girdi. Teknisyenler olası bir güç kesintisine karşı bir deney yapmaya karar verdiler. Çok ağır sonuçları olacak bu deney için 23:00'da çalışmalar başladı.

26 Nisan 01:23'te, deney için şartların oluştuğuna karar verildi ve düğmeye basıldı. 01:24'te ise, ters giden bir şeyler vardı. Deney için devre dışı bırakılmış güvenlik sisteminden ötürü reaktörde önlenemeyen çekirdek tepkimeleri gerçekleşti, ısı ve enerji bir anda kat be kat yükseldi.

Artan buhar basıncı, reaktörün tonlarca ağırlıktaki çatısını havaya uçurdu. Reaktördeki zirkonyum ve grafit, yüksek sıcaklıktaki buharla karışınca, hidrojenler yanmaya başladı ve tüm santral alevler içinde kaldı. Nükleer santralden sızan zehirli gazlar önce bölgeye ardından da bulutlar ve su yoluyla çevre ülkelere taşındı.