BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.509,71
HABER /  DÜNYA

Cep virüsü öldürüyor iddiası

Afganistan ve Pakistan'da bir söylenti yayıldı. Cep telefonu virüsü ile ilgili dedikodu iki ülkeyi karıştırdı.

Abone ol

Pakistan’dan sonra Afganistan’da da telefon virüsü paniği yaşanmaya başladı. Büyük bir kent efsanesine dönüşen söylenceye göre, cep telefonuna çağrıyla gelen virüs, ağız, burun ve kulakta şiddetli kanamaya ve ölüme yol açıyor. Afganistan İçişleri Bakanlığı ise korku dalgasının ardında Taliban’ın olduğunu öne sürdü.

Her ne kadar en az 20 kişinin bu virüsten öldüğü öne sürülse de somut bir vaka ortaya konmadı.

Fakat söylentiler Pakistan’da o kadar etkili oldu ki, mobil haberleşme hizmeti veren Warid Telecom sonunda açıklama yapmak zorunda kaldı. Fakat söylentiler hız kesmedi. Pakistan’ın kalabalık şehirlerindeki büyük camilerin imamları bile halkı virüs konusunda uyardı ve bunu Tanrı’nın gazabı olarak sundu. Dolayısıyla söylentiler, 52 milyon cep telefonu kullanıcısının bulunduğu 160 milyon nüfuslu Pakistan’da cep telefonu iletişimini de olumsuz etkiledi.

TALİBAN’IN İŞİ

Pakistan’daki bu panik dalgası kısa sürede 2 milyon cep telefonu kullanıcısının bulunduğu Afganistan’a da sıçradı. Belli numara ve şifrelerle gelen virüsün ölümcül hastalık tetikleyebileceği iddiasını Afganistan’da da duymayan kalmadı. Kabilli Muhammed Akter, virüsü bir arkadaşından duyduğunu belirterek, "Bazı virüslü numaralar varmış. Çağrıya cevap verdiğinde ağzından, burnundan ve kulaklarından kan fışkırıyor, ölüyormuşsun" diyor.

Bu tür iddiaların üzerine Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Zemarai Başarı bir açıklama yaparak, "Kentte yayılan söylentinin kesinlikle doğru olmadığını ifade etme ihtiyacını duydum, bunlar asılsız şeyler. Düşmanın yaydığı bir söylenti" dedi. Afgan Yönetimi, ’düşman’ tabirini aşırı dinci Taliban milisleri için kullanıyor.