BIST 9.984
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.432,54
HABER /  DÜNYA

Cemil Çiçek için imzalar tamam

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Biz milletvekili arkadaşlarımızla birlikte imzaladık, Cemil Çiçek Beyi tekrar Meclis Başkanı ola...

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Biz milletvekili arkadaşlarımızla birlikte imzaladık, Cemil Çiçek Beyi tekrar Meclis Başkanı olarak teklif edeceğiz” dedi.
TBMM’de cuma namazı çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bir gazetecinin “Tunceli’den baskın ve kaçırma haberleri, Cizre’den ise PKK’nın sözde asayiş birimi kurduğu yönünde görüntüler geldi. Bu yaşananları sürecin neresine koymak lazım?” şeklindeki sorusu üzerine görüntülere göre bir yorum yapmanın yanlış olacağını söyleyerek, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın konu ile ilgili araştırmalara devam ettiğini söyledi. Elitaş, “Biz süreci sonuna kadar devam etmesini, bu ülkedeki kardeş kanının akmasını, anaların ağlamasını, ocakların sönmesini durdurmak için gayret gösteriyoruz. Bu konuyu süreçten rahatsız olan, çözümün olmasından rahatsız olup, Türkiye’nin güven ve istikrarının sağlanmasını kendilerine tehdit gibi gören mihraklar belki bunları tahrik etmiş olabilir. Bu ülke içinden de olabilir, PKK’nın içinde menfaat kaybına uğradığını düşünen gruplar da olabilir. Dış destekli ve dışarıya taşeron olarak çalışanlar da bu işin içinde olabilir. İlk görüntülerle heyecanla davranıp süreci baltalamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemek gerekir” diye konuştu.

“CEMİL ÇİÇEK’İ TEKLİF EDECEĞİZ”
AK Parti’nin TBMM Başkanlığı adayı için Cemil Çiçek’in isminin geçtiği şeklindeki sorulara cevap veren Elitaş, “Biz milletvekili arkadaşlarımızla birlikte imzaladık, Cemil Çiçek beyi tekrar Meclis Başkanı olarak teklif edeceğiz. Hayırlı olsun, TBMM Genel Kurulu’nun taktiri sonucunda 2 Temmuz Salı günü Meclis Başkanı seçilmiş olacak. Diğer siyasi partiler de Cemil Çiçek’e oylarını ilk turda verirlerse ilk turda seçilebilir. En kötü ihtimalle 3. turda seçilebilir. Sayın Çiçek 2 yıllık başkanlığı döneminde uygun işler yaptı. TBMM’de siyasi taraftarlığı bir tarafa bıraktığımız taktirde daha önceki Meclis başkanları gibi görevini hakkı ile yerine getirmiş bir başkanımızdır. Mevcut Başkanın devam etmesi yönünde milletvekili arkadaşlarımızın bir düşüncesi hasıl oldu” şeklinde konuştu.
Grup Başkanvekilliği seçimlerine yönelikte açıklamalarda bulunan Elitaş, “Bugün 5 grup başkanvekili, 2 Meclis başkanvekili, 15 grup yönetim kurulu üyesi, 6 katip üye, 2 idari amiri, 5 disiplin kurulu, 2 tane grup denetçisi seçeceğiz” dedi.
BDP’nin 3 ilde düzenleyeceği mitinglerle ilgili olarak ise Elitaş, “Taşkınlık olmadığı sürece, yasadışı işlere alet olmadığı sürece herkes fikrini TBMM’de, başka yerde hür bir şekilde ifade etmeli. Ama bu süreci götüren devlettir, devlet bu sürecin sonuna kadar gitmesinde kararlıdır. BDP kurallar çerçevesinde mitinglerini kendilerine tahsis edilen yerlerde yaparlarsa bir sorun yoktur. Çünkü demokrasi ses duyurabilmektir ve mesaj verebilmektir” diye konuştu.

"5 VEYA 6 TEMMUZ TARİH"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına yönelik de açıklamalarda bulunan Elitaş, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu 2 yılı aşkındır çalışıyor. Bu sürede bunu hâlâ yapamadıysa siyasi partilerin ev ödevlerini doğru dürüst yapmadıkları anlamına gelebilir. Zaman geçirmek için uzlaşma komisyonları toplanmaz, hatta siyasi partiler ilanihaye Anayasa Uzlaşma Komisyonu olsun gibi bir tavır sergiliyor. Bu da bir ürün çıkmasına fırsat verecek bir durum değildir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 31 Aralık 2012 tarihine kadar kendisine biçtiği süreyi 2013 Mart tarihine kadar revize etti. Nisan 2013 ikinci revize oldu. En son revize ise bu yasama yılının bitim tarihi ve muhtemelen 5 veya 6 Temmuz tarihine kadar Anayasa Uzlaşma Komisyonu net bir raporunu vermek zorunda. Aksi halde Meclis Başkanlığı gayri resmi sürekli bir komisyon halinde değerlendirmeyecektir diye ümit ediyoruz. Meclis Başkanı da herhalde iç tüzükte olmayan, sadece centilmenlik çerçevesinde bir uzlaşma komisyonunun da kıyamete kadar devam edeceği konusunda bir karar vermez diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kadın milletvekillerinin pantolon giymesi konusundaki sorulara da cevap veren Elitaş, “Bizim tavrımız mevcut metnin aynı şekilde korunması yönünde. Kadınlarla ilgili tayyör tarifi iki parça olabileceği şeklinde bir görüşümüz var” dedi. Elitaş, Başbakan Erdoğan’ın Gazze ziyareti ile ilgili olarak, “Biz grup başkanvekilleri olarak gitmeyi arzu ediyoruz. En son Ayşenur hanım gitmişti, sırasını kaybetmişti ama zaten o da gelecek haftadan itibaren bu şeyin içinde olmayabilir” diye konuştu. Gazetecilerin yeni grup başkanvekillerinin isimleri üzerindeki ısrarlı soruları üzerine Elitaş, “Milletvekillerinin taktiridir. Aday olanlar mevcut 4 grup başkanvekiline ilave bir eksildiğine göre olabilir” dedi.
(İHA)