BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cemil Bayık: PKK çekilmeyi durduruyor

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, Kürt sorununa çözüm arayışı sürecinin Türk hükümetinin adım atmaması nedeniyle 'hassas bir aşamada' olduğunu belirterek, PKK militanlarının Türkiye dışına çekilmesinin durduğunu açıkladı.

Abone ol

Silahlı PKK militanlarının Türkiye sınırları dışına çekilmesinin "durdurulduğu" belirtiliyor.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine başlayan Kürt sorununun silahtan arındırılması sürecinin "hassas bir aşamadan" geçtiğini söylüyor.

Bayık, Türk hükümetini "sahte paketle halkı kandırmak" istemekle suçlayarak, "(Hükümet) Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız." dedi.

Açıklamaya göre, PKK militanlarına karşı operasyonlar düzenlenirse örgüt karşılık verecek; çatışmaların şiddetlenmesi halindeyse Kuzey Irak'a geçen militanlar tekrar Türkiye içine gönderilecek.

Fırat Haber Ajansı ANF'nin ve Türk medyasının haberlerine göre, söz konusu açıklama, Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde örgütün denetiminde olan bölgede yapıldı.

Süreç 'hassas bir aşamada'

KCK Eş Başkanı Besê Hozat ile birlikte, Öcalan'ın serbest bırakılması için imza kampanyası yürüten bir heyeti kabul eden Bayık, Türk hükümetine "adım atması" için 1 Eylül'e kadar süre verdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız. Savaşı daha da şiddetlendirmek isterlerse, Güney’e gelen grupları yeniden göndereceğiz.”

KCK lideri, "Biz bu sürecin devam etmesi için uğraşırken, Türk hükümeti ve devleti sürecin kesintiye uğraması için çalışıyor. Bu nedenle hassas bir aşamadan geçiyoruz." uyarısında bulundu.

Bayık, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "sürecin çöküşe doğru gittiğini" .

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilecek güçte olduğunu vurgulayarak, "Çözüm sürecini baltalayan bunun altında kalır" .

İmralı adasında hapis yatan Öcalan ile devlet yetkilileri arasındaki görüşmeler sonucunda PKK lideri 21 Mart'ta, silahlı mücadeleye son verilmesinin ilk adımı olarak örgüte, silahlı güçlerini Türkiye dışına çıkarma .

PKK'nın silahlı kanadı HPG, 8 Mayıs'tan itibaren militanlarını Irak'ın kuzeyindeki kamplara .