BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Cemaat sosyal medyada nasıl çalışıyor?

Sabah gazetesi yazarı Meryem Gayberi, hükümetle kavgalı olan cemaatin sosyal medyayı nasıl kullandığını yazdı.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Meryem Gayberi, dershane krizinden sonra hükümete savaş ilan eden cemaatin en etkili olduğu alanın sosyal medya olduğunu yazdı.

Cemaatin sosyal paylaşım sitelerinde 24 saat etkin olduğunu savunan yazar, cemaatin tüm gücünü bu kulvara kaydırdığı görüşünde.

Cemaatin "havuz medyası" diye nitelediği Sabah'ta yazan Gayberi, "Cemaat, sosyal medyada nasıl çalışıyor?" başlıklı yazısında iktidara ve onlara yakın isimlerin nasıl hedef seçilip saldırıya uğradığını okurlarıyla paylaşıyor:

ÖNCE SEMBOL KAVRAMLAR

"17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından ise bunu sosyal medya üzerinden formüle etmeye başladılar. Mesela önce sembol kavramlar bulup bunları fetişleştiriyorlar. "Haram yemedik", "Yolsuzluk var", "Hırsız var", "Ayakkabı kutusu", "Baklava kutusu" vs. gibi ithamları milyonlarca kez alakalı alakasız herkese mesajlıyorlar.

O KİŞİYE İTİBAR SUİKASTI

Örneğin bu paralel hesaplar Hükümet'e yakın gördükleri isimleri de hedefe koyup saldırıya geçiyor. Kim Hükümet'in icraatlarını olumlu buluyorsa, o kişiye karşı itibar suikastına girişiyorlar. Aynı 'yolsuzluk' ve 'hırsızlık' ithamlarını ona yöneltiyorlar. Hedefe giden yolda ulusalcı, Gezici, Kemalist vs. fark etmiyor, AK Parti düşmanı herkesi de "Yoldaş" kabul edip propaganda hedef kitlesini genişletiyorlar.

TROL TARAFINDAN HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR

Bu operasyonel hesaplar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ailesine, Hükümet'e, Bakanlara ve Hükümete yakın gazetecilere her gün hakaret ve iftiralar atmaktan geri durmuyor.

Bu hakaret ve iftiraları da yine cemaat yazarları retwet (Çoğaltarak) ederek kendi takipçi hakkında üzerine olumlu bir yazı yazan tweet atan kişiler hakkında takipçi sayısı az olan bir trol tarafından hedef haline getirilebilecek bir twit atılıyor.

Sonra bu operasyonel trol hesapları tarafından anında retwet ediliyor. Ardından hedefe konulan kişinin özel hayatından tutun fikirlerine kadar onu itibarsızlaştırmak için her yöne ve herkese tweetler atılmaya başlıyor. Bir nevi "sosyal linç" yani. Bu tutum ile hem o kişinin gözünün korkutulup geri çekilmesi isteniyor hem de millete gözdağı verilmeye çalışılıyor.

TWİTTER'DA 4 MİLYON, FACEBOOK'TA 10 MİLYON SAHTE HESAP

Sadece Twitter'da 4 milyon sahte hesap varmış. Neredeyse yarıya yakını fake yani (sahte) hesap. 10 milyondan fazla da sahte Facebook hesabı var. Bu milyonlarca hesabı evde canı sıkılan ergenler açmıyor herhalde.

Tehdit, şantaj, yıldırma ve provokasyon amaçlarıyla kullanılıyor bu hesaplar. Böylece, sosyal medya müthiş bir kitlesel manipülasyon silahına dönüştürülüyor. Hedefe giden yolda her sahtekarlığı meşru görenlere karşı dikkat edilmeli. Hem devlet hem de millet olarak!"