BIST 10.193
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.454,56
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Çelik'ten CHP'ye sıcak mesajlar

AK Partili Hüseyin Çelik'ten 35. madde konusunda CHP'ye sıcak mesaj var: Gelsinler birlikte yapalım...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Türkiye 35. maddesini tartışıyor. 35. madde üzerinde iktidarla muhalefet birbirlerine hodri meydan çekiyor. Dün CHP'li Hakkı Süha Okay 'Bunlar kıvırıyorlar' dedi. Gazeteci-yazar Hadi Özışık her sabah hazırlayıp sunduğu  Best FM'de hazırladığı 'Konuşan Türkiye'de 35. maddeyle ilgili olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le konuştu. Çelik, 35. maddeyle ilgili olarak CHP'nin hamlesini 'gelsinler birlikte yapalım' sözleriyle karşıladı.

İşte Hadi Özışık'ın soruları ve Hüseyin Çelik'in yanıtları:

HADİ ÖZIŞIK: 35. maddeyi konuşalım önce. CHP'nin gündeme getirip sizin de 'evet' dediğiniz. Dün Hakkı Süha Okay'ın çok net ifadelerle sizi korkaklıkla suçladı.

HÜSEYİN ÇELİK: Darbe yapanlar anayasa gereği olarak darbe yapmadılar. 35. madde bu işin kılıfı, bu bir zihniyet meselesidir. Bu ülkede kırmızı ışıkta geçmek yasak değil mi? İnsanlar kırmızı ışıkta geçiyor. Rüşvet alıp vermek yasak ama insanlar rüşvet alıp veriyorlar. 35. maddeyi kaldırırsanız böyle bir şey olmaz yaklaşımını  doğru bir yaklaşım görmüyorum.

Bugün kanun teklifini getiriyorlar Meclis'e

Buyursunlar getirsinler, hiçbir problem yok. TBMM'de böyle bir gereklilik görülüp toplantıya çağrı olursa AK Parti milletvekilleri hemen toparlanır. Biliyorsunuz biz tatile çıkmadık araziye çıktık. Araziye çıktık ama arazi olmadık. Bizim milletvekillerimizin toplanması an meselesi.

CHP bugün kanun teklifi hazırlıyor. Siz de bu kanun teklifini desteklemeye hazır olduğunuzu söylüyorsunuz

Doğru olan bir şey yapılıyorsa. Burada kimse kahramanlık peşinde değil. Hatta teklifi birlikte verebiliriz. Buradan bir şeref ortaya çıkacaksa bu şeref hepimizin şerefi olsun dedik. Burada ön alma, kahramanlık bizde olsun tavrı olmadı. İktidarlarla muhalefetin işbirliği yapmasından daha anlamlı bir şey olabilir mi?

Böyle bir şey olursa biz şükürler olsun diyeceğiz

Umarım durum çözülür.

Siz destek vereceğiz dediniz...

Destek değil, biz 'birlikte yapalım' mantığının doğru olduğunu düşünüyoruz.

Balyoz konusunda 102 tane tutuklama kararının alınması ve duruşma gününün Aralık'ta olacak olmasına siz tepki gösterdiniz. İktidara yönelik suçlamalar var.

Önce şunu belirtmem gerekiyor. Balyoz Eylem Planı ilk ortaya çıktığı günden beri dehşet verici boyuttadır. Ben iddianın bile  dehşet verici olduğunu düşünüyorum. Bunun kulak arkası edilecek bir şey olmadığını düşünüyorum. Taraf gazetesinde ilk defa eylem planı deşifre edildi. Mahkeme süreci başlattı. Bizim AK Parti olarak kim tutuklanacak kim mahkemede ifade edecek? Bu gibi şeylerle bizim ne yetkimiz ne de müdahale hakkımız vardır. Türkiye'de güçler ayrılığı prensibi var. Yargı diye bir güç var. Bu işler yargıdan sorulur. Diyelim ki bir asker, gazeteci veya sivil tutuklanıyor. Önce savcı talimat verir polis gider onu alır. Polis adli kolluk görevi yaptığı zaman Cumhuriyet savcısının emrine girer. Burada İçişleri Bakanı'nın iğnenin ucu kadar müdahalesi sözkonusu olamaz. Sanki bu listeyi hükümet hazırlamışcasına itham edilmesi vicdanla, iz'anla, dürüstlükle bağdaşır bir şey değildir. Sonuçta Aralık ayında yapılacak bir davayla ilgili olarak siz 4-5 ay öncesinden alıp tutukluyorsunuz. Bir insanın kaçma ihtimali, delilleri karartma ihtimali varsa içeri alınır. Şu anda bütün insanların tanıdığı-bildiği insanlardan bahsediyorsunuz 5 aylık gözaltı süresi

Sizce böyle bir ihtimal var mı?

Böyle bir ihtimal görmüyorum, artık dünya küçüldü. Diyelim ki bir kimse yurt dışına gitse de orada yakalanabilir. Serbest bırakıp bir daha içeri almak bizdeki çarpıklığın ifadesidir. Tekrar bir şeyin altını çizmek istiyorum. Şu anda cezaevinde bulunan insanların yüzde 60'a yakını tutukludur, mahkum değil. Bunlar adalet bekleyen, duruşma bekleyen insandır. Bu da gerçekten vahim bir durumdur. İşin tam da burasında Türkiye'de yargı reformunun ne kadar kaçınılmaz olduğu ortaya çıkıyor. HSYK'nın yapısının değişmesi ne kadar hayırlı olduğu ortaya çıkıyor. HSYK ile bu reformun başlaması gerekiyor. Ümit ediyorum anayasa değişikliğinden sonra bu yargı reformu da ortaya girer. Bizim yargı için yapacağımız şudur. Hakim ve savcılık özlük haklarının maaşlarının düzeltilmesi istenir, biz yaparız.

Bunlar zaten sizin göreviniz değil mi?

Bunlar bizden öncekilerin göreviydi ama yapmadılar. Hakimlerimiz baraka gibi mekanlarda adalet dağıtıyorlardı. Bunu gözardı etmeyin. Biz diyoruz ki, bizden önce bağımsız yargıdan önce bakımsız yargıydı. Biz gerekeni yaptık. Yargının kimyasında problem var. Bu da yargı reformuyla düzelecek.

Silivri'deki tutuklamalar 2 yıl oldu

Adalet herkes için adalet olmalı. İnsan için adaletten söz etmemiz lazım sayın Özışık.

CHP Belediye Başkanı şapka giyip evet oyu vereceğini söyleyince tepki geldi. Galiba ihraç edilecek. İhraç edilirse partinize alır mısınız?

Bakın bu çok ayıp bir şey. Neticede demokrasiden söz edeceksiniz, insanların iradesine baskı yapacaksınız. Ben 'evet' oyu vereceğim diyen insanı CHP'den ihraç edeceksiniz

Sizin belediye başkanı 'hayır' oyu kullansaydı ne yapardınız?

Bizim AK Parti'de 'hayır' oyu vereceğim diyenler de var.

Şu anda medeni cesaret çıkıp da böyle bir şey çıkmadı.

Bizim partide muhalif çıkışlar yapan arkadaşlar oldu. Hangisini ihraç ettik? CHP bu belediye başkanını ihraç ederse milletin vicdanına mahkum olur.