BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  DÜNYA

Celal Talabani son yolculuğuna uğurlandı!

Irak'ın ilk Kürt cumhurbaşkanı olan Celal Talabani'nin cenazesi uğurlanıyor. Cenazede büyük bir izdiham yaşandı.

Abone ol

Eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin cenazesi toprağa verildi. Cenaze törenine İran'ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılması damga vurdu.

Barzani tartışmalı referandumun ardından ilk kez cenazede görüntülendi. Referanduma karşı çok sert tepki gösteren İran'ın Barzani'nin yanında boy gsötermesi kafaları karıştırdı.

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin naaşı, salı günü hayatını kaybettiği Almanya'dan uçakla Süleymaniye'ye getirildi. Talabani'nin cenazesini taşıyan uçak, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na indi. Uçakta, Talabani'nin eşi KYB Politbüro Sorumlusu Hero İbrahim Ahmed ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı olan oğlu Kubat Talabani de yer aldı.

Cenaze töreninde ayrıca Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi, Ürdün Kralı'nın temsilcisi, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in yanı sıra, çok sayıda yabancı siyasetçi ve diplomat da bulundu. En dikkat çeken ayrıntı ise İran dışişleri bakanı Cevad Zarifi'nin Talabani'nin cenazesinde Barzani ile yan yana olması.

Havalimanındaki karşılama protokolünde Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, IKBY Başkanı Mesut Barzani, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekigrtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, Goran (Değişim) Hareketi lideri Ömer Seyid Ali, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Şii Koalisyonu lideri Nuri Maliki, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar Hekim, Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amıri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, Irak'taki büyükelçiler ve ülke temsilcileri hazır bulundu.