BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.381,37
HABER /  GÜNCEL

Çek 'oyuncakçı' suikastında tahliye

Çek cumhurbaşkanına oyuncak silahla 'suikast' düzenleyen saldırgan tutuksuz yargılanacak.

Abone ol

Cuma günü oyuncak bir tabancayla Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'a karşı bir saldırı düzenleyen 26 yaşındaki şüpheli, tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Saldırgan olay sırasında plastik kurşunla cumhurbaşkanını "vurmuştu."

Bir açılış töreninde halkın arasından birinin, tüm güvenlik önlemlerine rağmen cumhurbaşkanına yaklaşıp oyuncak tabancayla ateş açabilmesi ve plastik mermilerle de olsa cumhurbaşkanını "vurabilmesi" Çek güvenlik teşkilatında da deprem yarattı.

Cumhurbaşkanlığı özel muhafız birliği komutanı Jiri Siklenka olayın ardından görevinden istifa etti. İçişleri bakanlığı ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

Suikast olayında cumhurbaşkanını korumakla görevli özel güçler, gencin tabancasını çekip cumhurbaşkanını hedef alması karşısında hiçbir şey yapamamışlardı.

Oyuncak tabancayla da olsa hedefe ateş açan suikastçı olayın ardından, gözaltına alınıncaya kadar yakınındaki basın mensuplarına demeç bile vermişti.

Suikastçı kendini komünist partisinin bir sempatizanı olarak tanıtmış ve cumhurbaşkanını öldürmek gibi bir niyetinin bulunmadığını, bu eyleminin sadece halkın taleplerine kulak asmayan politikacılara karşı bir uyarı olduğunu söylemişti.

Çek mahkemesi, oyuncak tabancayla saldırı girişiminin suikast olarak değerlendirilemeyeceği tespitiyle genci serbest bıraktı.

Çek ceza yasasına göre oyuncak tabancayla ateş açmak suç sayılmıyor. "Suikastçı" bu durumda sadece kural ihlali iddiasıyla mahkeme önüne çıkacak ve kamusal alanda kargaşaya neden olmak gerekçesiyle en fazla iki yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.