BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cayman S gün sayıyor

Porsche, spor otomobil ürün gamının yeni üyesi Cayman S modelini ilk kez Kasım ayında tanıtacak. Porsche AG, yeni modelinin örtüsünü 26 Kasım'da kaldıracak.

Abone ol

Merkezi Stuttgart'ta olanBoxster platformu baz alınarak geliştirilen bu yeni otomobil, sahip olduğu ürün özelliklerinden dolayı 911 Carrera ile Boxster S arasında konumlandırılıyor.

Otomobilde görev yapan altı silindirli Boxer tipi motorun üretmiş olduğu 295 HP (217 KW) güç, arka tekerleklere aktarılıyor. Motor performansı ve yapısında olduğu gibi bu yeni spor otomobilin fiyatı da 911 Carrera ile Boxster S arasında olacak.

Porsche, Cayman S ismini timsah ailesine mensup bir sürüngenden esinlendi, ancak dünyanın en büyük sürüngenleri ile kıyaslandığında, Cayman daha küçük ve hızlı olarak kabul ediliyor. Böylece Cayman sadece yeni spor otomobil ile değil, aynı zamanda Porsche'yle de paralellik göstermiş oluyor. Olağanüstü başarılı bir avcı olarak kabul edilen Cayman; güç, kıvraklık, ataklık ve hızlı refleks gibi özelliklerle ön plana çıkıyor.

Tasarım

Porsche'nin geleneksel karakteristik özelliklerini en iyi şekilde yansıtan iki kişilik yeni otomobili, aynı zamanda güçlü ve güvenli yapısıyla spor otomobil tutkunlarının ilgi odağı olacağa benziyor. Kendine has, kaslı bir tasarıma sahip olan Cayman, tasarımına uygun performansı kadar atak ve kıvrak sürüş özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Porsche ailesinin en yeni üyesi, sadece Porsche müşterilerinin sportiflik beklentilerini karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda çok iyi tasarlanmış iç mekanı sayesinde çeşitli hobi ve aktivitelere de olanak sağlıyor.

Cayman S daha ilk bakışta Porsche ailesine mensup bir spor otomobil olduğunu hemen gösteriyor. Ancak, her ne kadar tipik Porsche çizgilerine sahip olsa da, farklı ve bağımsız tasarım çizgisiyle Boxster ve 911 Carrera modellerinden hemen ayrılıyor. Cayman S'in yeni ön bölümü oval ön farlar ve ilk bakışta göze çarpacak kadar geniş olan hava girişleriyle hemen dikkat çekiyor. Sis farlarının dış bölümde yer alan hava girişlerine entegre edilmiş olması Porsche tasarım felsefesini ön plana çıkartan öğelerdendir. Ön camın üst kenarının alçak konumlandırılmış olması ve belirgin bir şekilde ön plana çıkartılmış olan tavan çizgisi Cayman S'e has dinamik ön görünümün parçasıdır.

Motor

İleri teknoloji ürünü motor, özellikle alt ve orta devirlerde sunmuş olduğu yüksek çekiş gücüyle dikkat çekiyor. Ortadan motorlu spor otomobili 275 km/s maksimum hıza ulaştıran motor, manuel şanzımanla kombine edildiğinde, Cayman S'i 0'dan 100 km/s sürate hızlandırmak için ise sadece 5.4 saniye süreye ihtiyaç duyuyor.

Cayman S'i harekete geçirme görevi arka aksın önünde konumlandırılmış olan 3.4 litrelik bir motora veriliyor. Söz konusu ortadan motorlu yapı sayesinde, tipik Porsche sürüş özelliklerini beraberinde getiren mükemmel bir ağırlık dağılımı elde edilmiş oluyor. Direksiyon hareketlerine anında tepki veren Cayman S, son derece dinamik viraj özellikleri sergiliyor. Her zaman olduğu gibi Porsche, bu üstü kapalı otomobilde de ileri teknoloji ürünü fren sistemini kullanıyor.

VarioCam Plus olarak adlandırılan ve Porsche'ye ait bir sistem olan teknoloji, emme subaplarını kumanda eden eksantrik mili ile emme subaplarının strokunu değişken olarak ayarlıyor. Cayman S'in 3.4 litrelik altı silindirli motoru bu teknoloji sayesinde 4400 d/d ile 6000 d/d aralığında 340 Nm tork üretiyor. VarioCam Plus teknolojisi bugüne kadar sadece 911 ailesinde kullanılıyordu.

Motorun üretmiş olduğu güç Boxster S'ten alınan ve geliştirilen altı ileri manuel şanzıman vasıtasıyla arka tekerleklere iletiliyor. Kısa vites yollarına sahip şanzıman rahat geçen vitesleriyle keyifli bir kullanım vaat ediyor. Cayman S isteğe bağlı olarak Porsche ailesinin diğer üyelerinde de kullanılan ve Tiptronic S olarak adlandırılan beş ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılabiliyor. Manuel kullanıma olanak sağlayan bu şanzıman direksiyon üzerinde bulunan butonlar vasıtasıyla vites değiştirme olanağı ve bununla birlikte sportif bir kullanım imkanı sunuyor. Tiptronic S olarak adlandırılan şanzıman özellikle bu spor coupe için revize edilmiş ve tamamen yeni bir elektro-hidrolik kumanda ile donatılmış.

Uzun dingil mesafesine sahip yeni coupe çizgisi, yumuşak bir kavisle eğim alan alçak tavan yapısı ve yan camlar Cayman S'e tamamen bağımsız ve dinamik bir siluet kazandırıyor. Porsche Cayman S'e arkadan bakıldığında ise yine şişkin çamurluklarla bütünleşen büyük bagaj kapağı ve otomatik olarak açılan arka spoyler göze çarpıyor. Şık tasarımlı iki adet egzoz çıkışı ise arka spoylerin altına ortaya gelecek şekilde konumlandırılmış. Arka bölümde yer alan 260 litre kapasiteli bagajın rahat kullanılabilmesi için bagaj kapağı geniş bir açıyla açılacak şekilde tasarlanmış. Ön tarafta yer alan 150 litrelik yükleme alanı ile araç içerisinde yer alan bir çok bölme bir araya geldiğinde iki kişilik spor coupe oldukça fonksiyonel ve kullanışlı bir yapı sergiliyor.

18 inçlik alaşım jantlarla desteklenmiş olan alüminyum alaşım yürüyen aksam, büyük iz genişliği ile otomobilin sportif-dinamik karakterini en iyi şekilde tamamlıyor. Standart olarak sunulan Porsche Stability Management (PSM) ile birlikte bu yürüyen aksam sürüş dinamizmi ve aktif sürüş güvenliği konularına tamamen yeni bir yaklaşım getiriyor. Cayman S isteğe bağlı olarak Porsche Active Suspension Management (PASM) ile donatılabiliyor. Bu sistem sayesinde Porsche Cayman S'in yerden yüksekliği 10 mm kadar alçaltılabiliyor. Yine bu sistem amortisörlerin sertliğini yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak ayarlıyor. Cayman S sürücüsü, orta konsolda yer alan buton vasıtasıyla "Normal" ve "Sport" olmak üzere iki farklı sürüş programından birini tercih edebiliyor.

Kaynak: www.mynet.com